Néhány Közel-Keleten dolgozó biztonsági szakértő felismerte, hogy hiányzik a nemzetközi piacon egy olyan átfogó információs csomag a külföldi munkavállalók számára, amellyel megkönnyíthetnék az ő beilleszkedésüket. Ebből az igényből kiindulva saját tapasztalataik alapján kialakítottak egy olyan programot, tananyagot – a helyi kultúrától, a történelmen, a szokásokon és a családi életen át egészen a munkajogig –, amely segít a munkavállalóknak az adott országba való beilleszkedésben. A harmadik országból érkező munkavállalók integrálása a társadalomba az előttünk álló évek egyik nagy kihívása lesz.

„Az integrálódás segítő programot a harmadik országbeli munkavállalók számára készítettük. A mottónk az, hogy hidat építünk a kultúrák között” – mondta az Economxnak a HZ Academy alapítója és vezetője, Hódosi Zoltán.

A hídépítés már csak azért is különösen fontos, mert minden évben több tízezer vendégmunkás érkezik Magyarországra.

A vendégmunkások fogadtatása a hazai munkahelyeken igencsak vegyes, a beilleszkedésük pedig nagyban függ a munkáltatók hozzáállásától.

Gyakori feszültségforrás a javadalmazás, illetve a külföldről érkező munkaerővel szemben elnézőbb hozzáállás. A folyamatosan növekvő munkaerőhiány és a magas fluktuáció miatt viszont ma már a magyarországi vállalkozások is rákényszerülnek a vendégmunkások alkalmazására.

Az integrációt segítő program innen, Magyarországról nézve teljesen banális kérdésekre ad kézzelfogható válaszokat az érintetteknek: onnan, hogy hol is van Budapest, hogy mivel és hogyan lehet fizetni Magyarországon, az angol WC használatól, az étkezési etiketten át egészen a munkajogig.

Hódosi Zoltán tapasztalatai szerint ugyanis hiányzik a piacon egy olyan információs forrás, amely nemzetközi szinten kínál segítséget a különböző országokba történő alkalmazkodáshoz.

A Közel-Keleten sok ázsiai és afrikai munkavállalóval dolgozott együtt, láthatta a kultúrák közötti potenciális konfliktusokat, és ennek megelőzésére egy online e-learning platformot hozott létre, amely asztali gépeken és mobil eszközökön is elérhető. Az okostelefonos használati lehetőség rendkívül fontos szerinte, mert például

a Közel-Keleten az emberek borzasztó szegény körülmények között élhetnek, van akinek nincs fedél a feje felett, de például – mindezek ellenére – az okostelefon elterjedt és hozzáférhető a számukra.

A tananyag a munkaadóknak könnyebbé teszi az új munkavállalók fogadását és beilleszkedését, továbbá segít elkerülni a diszkriminációt és támogatja a kulturális megértést. A magyar munkavállalók számára is előnyös, mert felkészülhetnek a külföldi kollégák érkezésére. A rendszer lényege, hogy a munkavállaló még saját országában, Magyarországra utazása előtt megkapja a belépési jelszavát, majd harminc nap áll a rendelkezésére a hat modulból álló tanfolyam elvégzéséhez. A sikeres teljesítést követően a munkavállaló kap egy tanúsítványt, melyet például továbbíthat a HR menedzsernek, dokumentálva az integrációs segítő tanfolyam elvégzését. A tréningprogram évente frissül, az így folyamatosan bővülő tapasztalatokkal. Jelenleg moduláris felépítésű, és folyamatosan bővül az új tartalmakkal és tapasztalatokkal.

Fotó: Balázs Attila / MTI