Az utcán fehéringes srácok könnyed heherészés közepette szapulták a néhány órával korábban eléjük került feladatsort.

Mint a Megváltót a Krisztus előtti idők népe, úgy vártuk gimnazistaként az Új Írást. Ez volt az a folyóirat, amelyben Juhász Ferenc egyedi jelzős szerkezeteit, Nagy László képverseit, Buda Ferencet vagy Utassyt olvashattuk. Egymás kezéből téptük ki az összeadott kiflipénzből vett periodikát. Ám a kortárs költők kamasz eszünkkel nem is mindig felfogható sorait olvasva egy pillanatra sem jutott eszünkbe, hogy megtagadjuk Petőfit, Adyt, József Attilát vagy Radnótit.

Mindez az idei érettségi első napján jutott eszembe. Az utcán fehéringes srácok könnyed heherészés közepette szapulták a néhány órával korábban eléjük került feladatsort.

Egymás szavába vágva adtak hangot felháborodásuknak, hogy miért is kell 2024-ben nekik Babits költői hitvallásával, vagy éppen Karinthy nem is túl jó novellájával foglalkozniuk? Kinek van szüksége a mai világban ezekre a lejárt lemezekre?

Már rég „szkippelni” kellett volna a szerintük időszerűtlen gondolatokat. Ez a világ már nem erről szól! Őket egészen más kérdések foglalkoztatják, és ezt ezek a lúzer tanárok is észrevehetnék végre, persze, nem most fog ez megtörténni, ha képtelenek voltak erre az elmúlt négy évben.

…„Csak én bírok versemnek hőse lenni” – idézem magamban a hitem szerint mindenki által ismert babitsi sort, miközben a fiúk, amúgy levezetésképpen, az utcákat mostanság ellepett választási plakátok nem mindig szellemes jelszavaiból fabrikálnak rímpárokat. Van ebben a piszkosul megtisztítjukon át a visszafogott új lendülettől a jövőt adunk a nem létező múltú jelenünkig minden.

…A boltban aztán azt olvasom a pénztáros feje mellett, hogy „ÁFÁ-s számla igényét, kérjük, előre jelezze!”. Vagyis „Itt fekszünk, Vándor, vidd hírül a spártaiknak:…”

Vajon tudnák-e az imént „verselő” érettségizőim, hogy miben azonos ez a két idézet? Eljuthattak tanulmányaik során a verslábakig? Ismerhetik a pentameter vagy a hexameter fogalmát, ha a tartalmát nem is?

Tisztában vannak azzal, hogy a második idézet honnan van? Kicsoda Szimónidész, és mikor, kik között zajlott a thermopülai csata?

…Egy biztos: a 2504 évvel ezelőtti hexametert még akkor is föl fogja dobni a legegyszerűbb „internetkereső” is, amikor már nemcsak azokra a szlogenekre nem emlékszik a világ, amelyek most kikerülhetetlenek, de azoknak a nevét és képmását is végképp a feledés homálya fedi, akiknek megváltást ígérő plakátarca tömegesen néz le ránk szavazatkérően, ÁFÁ-val vagy ÁFA nélkül.

Kiemelt kép: Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a zalaegerszegi Báthory István Technikumban 2024. május 6-án. MTI/Katona Tibor