Magyar Autóklub, jako organizacja reprezentująca interesy społeczności motoryzacyjnej, skierowała list otwarty do burmistrza Gergely'ego Karácsony'ego w związku z wcześniejszymi inicjatywami, które okazały się nieskuteczne.

„Stolica powinna złagodzić, a nie pogłębić kryzys drogowy w Budapeszcie!

Naszym zdaniem wynikający z tego chaos drogowy jest ewidentnie wynikiem błędnych decyzji dotyczących zarządzania ruchem. Miasto cierpiące z powodu korkowej agonii nie nadaje się do życia i nie służy rozwojowi turystyki. Magyar Autoklub proponuje natychmiastowe środki zarządzania kryzysowego, zgodnie z którymi zamknięcia i ograniczenia ruchu są przeprowadzane w sposób zorganizowany i zaplanowany, a tzw. eksperymentalne ścieżki rowerowe dla zmotoryzowanych, wyznaczyć tymczasowe parkingi P+R dostosowane do „końcowych punktów” komunikacji miejskiej.

Węgierski Automobilklub wielokrotnie przedstawia strategiczne propozycje zapobiegania nowym kryzysom drogowym.
Dlatego postuluje budowę zachodniego odcinka M0, modernizację kluczowych węzłów, planowaną budowę odpowiedniej infrastruktury pieszej, rowerowej i samochodowej oraz zwiększenie wykorzystania Dunaju.

Magyar Autoklub wielokrotnie wzywa kierownictwo stolicy do przeglądu stanu ruchu na stołecznej sieci drogowej i wyeliminowania nieuzasadnionych ograniczeń ruchu”.

Pełny tekst listu otwartego jest dostępny na stronie internetowej Węgierskiego Automobilklubu oraz na blogu Autosélet.

Wyróżniony obraz: Sándor Csudai – Origo