Miközben a koronavírus minden eddiginél gyorsabban fertőző változatával küzd a világ – és küzd Magyarország is -, a Fővárosi Önkormányzat bulizni hívja a budapestieket.

A főpolgármester, Karácsony Gergely folyamatosan támadja a kormányt,  szerinte a járványügyi védekezés elégtelen, sokkal gyorsabban és sokkal több embert kéne beoltani (bár arról hallgat, hogy honnan szerezzünk a tömegesebb oltáshoz vakcinát, miközben Európa nagy országai sem jutnak hozzá), úgy látszik, mégsem veszi komolyan a védekezést. A Budapest Portálon olvasható az a meghívó, mely szerint a főváros megtartja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára tervezett programjait. A kormány ugyan nem tartja meg a központi ünnepséget, a legtöbb városban is csak koszorúzást engedélyeznek néhány fő részvételével, de Budapest, az ugye más.

A csütörtöki közleményében olvasható, hogy plakátkiállítással, kincskereső játékkal (igaz, ez telefonos) és nosztalgiavillamossal várják az érdeklődőket március 13–15. között. Hétvégétől ismét megnyitják a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között, ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén újra birtokba vehetik azt a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. A Lánchidat lezárják a háromnapos hétvégére az autósforgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami egyúttal a búcsúra is lehetőséget ad: március 17-től a felújítás végéig nem lehet átsétálni a Lánchídon.

Karácsony Gergely nemrégiben azt állította, hogy a főváros jobban kezeli a járványt, mint a kormány. Ezek szerint a városvezetés úgy véli, a tömegrendezvények állhatják útját ennek a vírusnak.

Ja, egy apróság. Mintha gyülekezési tilalom lenne érvényben. Vagy ez a budapestiekre nem vonatkozik?