E héten jelent meg a bűncselekmények, erőszak és vandalizmus (rongálás) összesítése a 2019-es évről, az EUROSTAT oldalán. Amint az a fenti grafikonon is látható, az adott országok lakosságához viszonyított esetek száma 2,7 (Horvátországban) és 20,2 százalék (Bulgáriában) között mozog. Az Uniós átlag kereken 11 százalék, amely kevesebb mint amit 2013-ben mértek (14,1).

Az nem változott, hogy a bűncselekmények nagyobb részét városokban követték el. A számuk pontosan háromszor több volt, mint vidéken. A szegények – az EU átlagát tekintve – több, körükben elkövetett bűncselekményról számoltak be (13,4 százalék) , mint a stabil anyagi hátterű emberek (10,6 százalék).

Magyarországon a negyedik legkevesebb bűncselekményt, erőszakot és vandalizmust jelentettek az egész Unióban. A hazai 5,3 százalék a Uniós átlagnak körülbelül a fele. Nálunk csak három országban volt kisebb a 2019-es bűnözés. A már említett Horvátországon kívűl Litvániában és Lengyelországban. Bulgárián kívűl a legrosszabb helyzetben volt abban az
évben Görögország, Hollandia és Franciaország.