Megtörtént, amit egy ideje már sejteni lehetett, a Fidesz kilépett a pártcsoportból.

A Néppárt régóta már csak nevében hordozta a néppártiságot. Az egyre inkább balliberális irányba hajló Néppártban folyamatosan támadták a Fideszt, ennek csúcspontjaként pedig úgy változtatták meg az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának alapszabályát, hogy nem csak egyéneket, de egész delegációkat is ki lehet zárni maguk közül.

Ez a lépés egyértelműen a Fidesz-csoport munkájának lehetetlenné tételét szolgálta, melyre válaszként a magyar konzervatív képviselők kiléptek a parlamenti frakcióból. Már ekkor tudni lehetett, csak idő kérdése, mikor hagyják el hivatalosan is az úgynevezett Néppártot.

Fotó: PestiSrácok

A kilépést Novák Katalin közösségi oldalán tegnap jelentette be.

„Ma a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Miért?

2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása.

Most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától.

Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. Ahogy több vezető is kifejtette: a Néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük.

A Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált.”

A Fidesz levélben jelentette be a kilépést