Az ügyvéd szerint Orbán nagyon jól megérezte, hogy az emberek nem pusztán csak egzisztenciális kérdések mentén döntik el, hogy számukra milyen a jó élet.

A hétfői esti ÖT-nek is témát szolgáltatott a magyar válogatott történelmi sikere. A műsorban Konok Péter történész, Schiffer András ügyvéd, Ceglédi Zoltán politikai elemző és Hont András újságíró beszélgetett.

Ahogy arról a civilek.info is beszámolt, Bulgária legyőzése után – ami biztossá tette a magyar válogatott részvételét a jövő évi kontinenstornán – Marco Rossi azt nyilatkozta„sok magyar van, aki nálam jóval kevésbé szereti a válogatottat, és jó lenne, ha szégyenkeznének!”

Hamar meg is érkeztek a reakciók, Bartus László azt írta: „Üzenjük Rossinak: mi sem szeretjük a magyar válogatottat és nem szurkolunk neki, amihez neki semmi köze”. De a Diétás Magyar Múzsa blog is kemény üzenetet küldött a szövetségi kapitánynak, amiről ide kattintva olvashat bővebben.

A foci szeretete nem magyarság mérce

– mondta Hont András az ATV Öt című műsorában.

– Lehet úgy teljesen kiváló magyarnak lenni, hogy az embert egyáltalán nem érdekli, hogy kijut-e az Eb-re a csapat vagy sem. Lehet füstös szobákban, asztalok mellett elemezni, hogy a sportsikerek befolyásolhatják-e negatív irányba a nemzeti önképet.

De amikor sok millió honfitársunk örül valaminek, akkor nem lehet néha csöndben maradni? 

– tette fel a kérdést az újságíró, amire Schiffer András jogász úgy reagált

„ott van a magyar társadalomban a meghasadtság – ami nem magyar sajátosság, hanem a globalizáció hozadéka” – Hogy valakinek szülőhazája e lángoktól ölelt kis ország, valakinek pedig csak a lakóhelye

– mondta Radnótit idézve a jogász, mire Konok Péter történész annyit kérdezett: „Ennek mi köze a focihoz?”

– Ha hiszed, ha nem, nem szoktam birkozóversenyeket nézni. De amikor olimpia van, és van valami sikeresség, akkor bizony végignézem. Életem egyik legfelemelőbb érzése volt, hogy pont az 50. születésnapomon Eb-t játszunk itt Budapesten és a világbajnok csapatnak a magyar válogatott berúgja a vezető gólt – mondta Schiffer, aki szerint

Orbán nagyon jól megérezte, hogy az emberek nem pusztán csak egzisztenciális kérdések mentén döntik el, hogy számukra milyen a jó élet.

 – Van valami összetartó erő, élmény, ami legalább annyira fontos

– tette hozzá a jogász, amit Konok láthatóan nehezen értett meg, és nem is értett egyet azzal, hogy „ebből csinálunk egy általános összetartó erőt, mert nem általános”.

Czeglédi Zoltán politikai elemző minderre úgy reagált, nem arról van szó, hogy örülni kell, követni kell, csak ha hatékonysági szempontból nézve, ha ellendrukkolok, az nem hoz, hanem visz.

 – Az ellenzék, amikor azt látja, hogy tömegek követik a focit, csak azért is ráteker, hogy márpedig ennek véget kell vetni, ez így nincsen rendben, ami hatékonysági szempontból nagyon nem eredményes

– vélekedett az elemző.

A műsor itt nézhető vissza:

Forrás: Civilek.info, Magyar Nemzet, Mandiner

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner