Hazai pályán, telt ház előtt már biztos Európa-bajnoki résztvevőként játszottak Szoboszlai Dominikék, aki hősiesen küzdöttek a végig szakadó esőben, és veretlenül nyerték Európa-bajnoki selejtezős csoportjukat.

A magyar labdarúgó-válogatott remek második félidei játékának köszönhetően hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte Montenegrót a záráson, így csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra. Szoboszlai Dominik egy perc alatt duplázott, a ráadásban pedig az ő szabadrúgása utáni kipattanót Nagy Ádám értékesítette.

Felszabadult, de tétre menő meccsre készültünk

A magyar válogatott a bulgáriai utolsó pillanatos pontmentéssel biztossá tette, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságára is kijut, így felszabadult mérkőzésre készülhettek Marco Rossi fiai.

Felszabadult, de koránt sem teljesen tét nélküli ütközetre, hiszen egy csoportelsőség (amelyhez a vereség elkerülése is elegendő lett volna a záráson) esetén a második kalapba kerülhettek a mieink az Eb-sorsoláson.

A válogatott szövetségi kapitánya maga is hangsúlyozta, hogy ennek elérése a cél a csapatnál, illetve kiemelte, hogy a gárdát remekül támogató szurkolók számára egy győzelemmel lehetne igazán szép az ünneplés, így tehát mindent megtesznek ezért – no meg persze azért, hogy 1976 után először zárjunk veretlenül egy teljes naptári évet. Hiába a magyar fölény, megint elég volt egy helyzet az ellenfélnek.

Az olasz szakember kérdésünkre már a szombati sajtótájékoztatón jelezte, hogy hogy három-négy változtatás várható a bulgáriai kezdőcsapathoz képest, ezek közül pedig Kerkez Milos eltiltása miatt az egyik fixnek is számított.

Marco Rossi végül négy embert módosított a szófiai csapathoz képest, és a

Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag – Ádám

kezdő tizenegynek szavazott bizalmat.

Rögvest a meccs elején Veszovics révén a vendégek veszélyeztettek, majd Oszmajics elől kellett Dibusznak a kapujából kifutva tisztáznia, de ezt leszámítva az első negyedóra magyar mezőnyfölénnyel, és rengeteg szélről érkező beadással és pontrúgással telt – ezek közül Balogh Botond fölé szálló fejesét jegyezhettük fel helyzetként.

A játék hasonló mederben zajlott, annyi változással, hogy a vendégek részéről már a felívelt labdákból sem alakult ki lehetőség, miközben a mieink mentek előre rendületlenül, de valódi átütőerő nélkül.

És ahogyan három nappal korábban Bulgáriában, ezúttal is az első érdemi lövéssel vezetést szerzett az ellenfelünk:

egy montenegrói szabadrúgás után nem tudott felszabadítani a védelem két próbálkozásból sem, Jovetics középre fejelt labdáját pedig Rubezsics a hálónkba stukkolta (0–1).

A mieink rögvest válaszolhattak volna, de Szoboszlai sokadik pontrúgása (ezúttal egy bal oldali szöglete) után Bolla Bendegúz remek kapáslövése egy védő fejéről szögletre pattant, majd Nagy Zsolt löketébe vedőtek bele a védők, mielőtt a tűzijáték végén Ádám Martin és Gazdag Dániel helyzete is kimaradt, így montenegrói előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Az első félidőben a magyar válogatott 63 százalékban birtokolta a labdát, 8–2 volt a lövések száma, 25–7 a támadásoké, 297–140 a passzoké, 3–8 a szabálytalanságoké, de a gólokat tekintve sajnos így is 0–1-et mutatott az eredményjelző.

Beindult a Szoboszlai-gála és a Dibusz-show – csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re!

Marco Rossi kettős cserével próbálta felrázni a csapatát, érkezett Kalmár Zsolt és Loic Nego, amivel még támadóbb lett a csapat, és utóbbi fejesével próbálkoztunk is, nem sok sikerrel.

Mindeközben a montenegrói kapust félpercenként kellett már ápolni, rendre lent maradt egy vendégjátékos az eleredő esőben, így kifejezetten vontatottá vált a játék.

Mijatovics nem is tudta folytatni, de közben egyenlítettek a bolgárok Szerbiában, így hirtelen megint a csoport élére kerültünk egyórányi játékhoz érve.

Azért ment előre a válogatott, és Ádám Martin 16 méteres lövésénél védenie is kellett a csereként beálló Djukicsnak, de ez nem okozott gondot.

Érkezett a pályára Horváth Krisztofer is a mieinknél, de ismét Szoboszlai Dominik volt az, aki hátára vette a válogatottat: egy hasonlóan remek szólóval cselezte magát ziccerbe, mint Bulgáriában, ezúttal viszont a befejezés is pontos lett (1–1).

És ha egy üzlet beindul!

Egy perccel később Ádám Martin lekészítése után újra Szoboszlai került ziccerbe, a kapus még beleért, de védeni már nem tudott (2–1).

A hajrához érve ébredeztek a montenegróiak, és Dibusznak Oszmajics ziccerénél és Jovetics löbbölésénél is bravúrt kellett bemutatnia, de ezt meg is tette!

Hogy a Ferencváros kapusa végén újabb lövések sorát is hárítsa, élete egyik legnagyobb meccsét bemutatva ezzel!

És hogy tökéletes legyen a magyar ünnep, a ráadásban Szoboszlai szabadrúgását ugyan még véde a kapus, a kipattanót viszont Nagy Ádám a hálóba lőtte (3–1)!

A magyar válogatott ezzel a kiharcolta a csoportelsőséget, és azt, hogy a második kalapba kerüljön a december 2-i sorsoláson. továbbá 1976 óta először zártunk egy teljes naptári évet vereség nélkül.

Kiemelt kép: A gólszerző Szoboszlai Dominiknak (b3) gratulálnak csapattársai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Montenegró mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. MTI/Kovács Tamás