Mint azt oldalunkon mi is hírül adtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megkapta a koronavírus elleni első oltást, méghozzá a Szputnyik-V vakcinát. 

A miniszter volt az első európai politikus, akit ezt az oltóanyagot kapta, így érthető, hogy szinte azonnal a Szputnyik-V „arcává” vált. A Russia Today (Oroszország ma) angol nyelven sugárzó televízió riportere arról faggatta a magyar tárcavezetőt, miért választotta az orosz vakcinát és milyen tapasztalatokat szerzett a védőoltással kapcsolatban. A beszélgetésben természetesen szó esett arról, miért lassú az orosz vakcina európai elfogadása, hogyan változik egyes tagállamok véleménye az orosz oltóanyaggal kapcsolatban és nem kerülték meg azt a kérdést sem, miért támadták „nyugatról” Magyarországot azért, mert nem várt az akadozó, ma sem elégséges brüsszeli beszerzésre, miért kezdett önálló tárgyalásokat Oroszországgal és Kínával a keleti vakcinák szállításáról.

A miniszter hangsúlyozta, nem a származási ország, hanem az oltóanyag hatékonysága dönti el, alkalmazható-e vagy sem. A magyar kormány bízik a szakértők véleményében, vagyis nem politikai, hanem szakmai döntés született azért, hogy minél több magyar polgár életét menthessék meg.

Az RT interjúját Szijjártó Péter Facebook-oldalán tette közzé.