Az Országgyűlés Hivatalának gondozásában Trónfosztott királyság – Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete címmel dokumentumfilm készült, amely az első világháborút követő államforma- és államfőkérdést, valamint az ezekkel kapcsolatban felmerülő dilemmákat, ellentéteket járja körül az utolsó magyar király, IV. Károly 1921-es első visszatérési kísérletén keresztül.

Az első világháború végén nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia került végveszélybe, hanem a királyság intézménye is. A háborús összeomlás, a kommunista diktatúra és a Trianon után talpra állni próbáló Magyarországon az egyik legmegosztóbb politikai vita az államforma körül bontakozott ki. A kérdés Horthy Miklós kormányzóvá választása után sem rendeződött: akadt, aki mielőbb változtatott volna a kialakult helyzeten.

A dokumentumfilm a magyar történelem e kevésbé ismert, mégis sorsdöntő pillanatát mutatja be az események történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával. A történések kosztümös jelenetek, archív felvételek és a korszak jeles kutatói – Fiziker Róbert, Hamerli Petra, Nánay Mihály – segítségével követhetők nyomon.

A Trónfosztott királyság premierjére március 26-án 21:00-kor az M5 csatorna műsorán kerül sor. A film előzetese itt tekinthető meg. A dokumentumfilm az Országház Filmműhely YouTube csatornán március 27-től elérhető el.