“Mint a tálibok”, úgy pusztítják Szlovákiában az 1918 előtti műemlékeket. 1992 óta a történelmi épületek vagy épületrészek és műemlékek 37 százaléka tűnt el – mondta Jozef Lenhart művészettörténész a Hospodárske Novinynek nyilatkozva.

„Nem történt hasonló sehol máshol a civilizált világban. Talán csak a tálibokkal hasonlíthatjuk össze, akik a történelmi emlékeket célirányosan pusztították. Még a második világháború sem okozott olyan károkat, mint ami 1992 óta történt” fogalmazott. Elmondta, hogy ennek oka, hogy miután a magyar nemesség elhagyta a mai Szlovákia területét 1918-ban, birtokaik és épületeik az egyházhoz kerültek. A rendszerváltozás után pedig olyanokhoz kerültek, akiknek „semmilyen kötődésük sem volt” ezekhez a műemlékekhez.

Részlet a beszélgetésből:

„Miért nem volt kötődésük a műemlékekhez?” „Mert nem az ő családtörténetük része, nem az ő örökségük volt. A nemesek generációinak a kastélyok természetszerűleg az otthont jelentették, kiskoruktól ott éltek, elődeik portréi között nevelkedtek. Az új tulajdonosoknak a történelemre nem volt szükségük. Ráadásul, a gyűlölt magyar nemességről volt szó, és velük egyszer és mindenkorra le kellett számolni”

A történelmi értéke számukra semmit sem jelentett?” „Semmit” mondta Lenhart, aki szerint a régi épületek új tulajdonosai „lelkiismeret nélkül átépítették és az akkori műemlékvédelmi hivatal tiltakozása ellenére például jövedelmező szeszfőzdét építettek”.

Forrás:Körkép.sk

Címlapkép: Illusztráció / Gesztete Putnoky-kastélyának maradéka/ Fotó: induljelegyuton.hu