„Tendenciaszerű javulás látható” a járványügyi az utóbbi napokban Magyarországon közzétett koronavírus járványügyi adatokban és valóban jó esély van arra, hogy túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén – hangsúlyozta Dr. Rusvai Miklós az RTL Klub-nak.

A víruskutató szerint egyértelműen megtört a járványgörbe emelkedő szakasza, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal jelentős visszaesésre lehet számítani. Az elmúlt napokban csökkenni kezdtek a napi új fertőzéses esetszámok, a kórházban ápoltaké, a lélegeztetőgépen lévőké és az elhunytaké is, és a megyei körképünk is azt mutatta, hogy néhány megyénkben már határozottan csökken a járvány intenzitása, a legtöbb megyében ennek első jelei mutatkoznak és mindössze két megyében van meredek gyorsulás.

Folyamatosan csökkeni fog valamennyi kedvezőtlen statisztikai adat, talán a halottak száma a leglassabban és a legalacsonyabb mértékben, de ezzel együtt kedvező tendenciára számítok – fogalmazott Rusvai. Hozzátette: „lehet, hogy megtorpanások lesznek majd ebben a csökkenésben”, például a húsvét miatt két hét múlva romolhatnak a járványügyi adatok, de szerinte ez nem fordítja meg a most kedvezőnek látszó tendenciákat.

Hasonlóan nyilatkozott a Hír TV híradójában a Pécsi Tudományegyetem infektológus professzora Dr. Ternák Gábor. Szerinte akár már április közepére elérhetjük a nyájimmunitást. Ez akkor következik be, ha a lakosság legalább 60 százaléka védett lesz,  vagy azért mert megkapta az oltást, vagy pedig mert átesett a fertőzésen.

Forrás: Hír TV, Mandiner, Portfolio

Kiemelt kép forrása: Youtube.com