Ipolybalog és Ipolyvece körzetében hatalmas előnyt jelentene a gyalogos és kerékpáros közlekedést szolgáló híd megépítése, mely újra összekötné az Ipoly két pártján élő palóc közösségeket.

Húsvétvasárnap, április 4-én írták alá ünnepélyes keretek között az Ipolybalog és Ipolyvece között építendő, kerékpáros közlekedést szolgáló hídról szóló szándéknyilatkozatot. A jelenlegi járványhelyzet miatt a partnerek a határfolyó két oldalán írták alá a dokumentumot.

Molnár János, Ipolyvece polgármestere, valamint Bálint Péter Ipolybalog első aláírták együttműködési szándéknyilatkozat-megállapodásukat, melyben támogatják a híd felépítését, és kérik országaik minisztériumainak hozzájárulását és segítségét a határátkelő megépítéséhez. A Szent Koronáról elnevezett hidat a tervek szerint gyalogos- és kerékpárforgalom használhatja majd. A leendő híd megépítése nagyban segíteni a határ két oldalán fekvő községek együttműködését, s a meglévő kapcsolatok elmélyítését.

A híd kezdeményezője Pászti Károly budapesti lakos, az ipolybalogi Szent Korona Kórus tagja és másodkarnagya.

A nyilatkozatban olvasható:

„A leendő híd elnevezése nem volt kérdéses, hiszen a középkorban a visszavonuló Vencel király az ipolybalogi Árpád-kori erődtemplomban rejtette el a magyar Szent Koronát. Ennek tiszteletére a korona másolata díszíti a templom tornyát, az erődtemplomban pedig annak hitelesített másolata pihen, s immár másfél évtizede rendezik meg itt a Szent Korona Ünnepséget…

…A Szent Korona híd célja a két település, közvetetten a két térség, ezáltal a két ország kulturális, gazdasági és nemzeti együttműködésének megerősítése és fejlesztése, egy új gyalogos és kerékpáros közlekedési útvonal kialakítása. „

A szándéknyilatkozatot a felek az Ipoly szlovákiai, illetve magyarországi partján írták alá, majd kis ladikban, bedugaszolt üvegben juttatták át a túlpartra. A ceremónián jelen voltak a környék polgármesterei, civil szervetek képviselői, valamint az egyházak vezetői is.

Mint Czibulya Márk, az Ipolybalogi Községi Önkormányzat képviselője a Felvidék.ma megkeresésére elmondta:

„Eddig nem volt érdemi szorosabb kapcsolat a két település között, tehát a híd ügye egyben egy jövőbeli kapcsolat kialakítását is előrevetíti. Hozzátette: a trianoni határmódosítás előtt aktív kapcsolat volt a települések között, s rokoni szálak máig összekötik az ott élőket.

„A jelenlegi határátlépési lehetőségek miatt is sorvadt el a kapcsolat, hiszen bár közel, mégis távol vagyunk egymástól. A híd nemcsak fizikai, hanem szellemi síkon is segíti a kapcsolat felerősítését önkormányzati és egyéni téren egyaránt” – fogalmazott Czibulya Márk.

Annak idején közel ötven híd volt az Ipolyon. A trianoni békediktátumot, valamint a második világégést követően nagy részüket lerombolták. A határszakaszon alig pár híd köti össze az egykoron szervesen összefonódó térséget. Napjainkban határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több híd is épül a térségben, ezek többsége az autós közlekedést is szolgálja.

Szerző: Pásztor Péter/Felvidék.ma

A teljes cikk ITT olvasható

Címlapkép: Bálint Péter a szándéknyilatkozattal (Fotó: Molnár Ottó és Csáky Mátyás)