A közbeszéd lealjasulása okán adott hangot műfelháborodásának Németh Péter, a szebb időket is megélt Népszava hasábjain; hiába, az elvtársnak kellett a téma nagyszombatra, s egy ideológiailag jól megkomponált lélek számára mi más is lehetne e napon megfelelőbb, mint obskúrus okfejtéssel A párt első emberének felnyalása.

Felütésében Gyurcsány március 31-i posztjából idéz, aki így reagált akkor Orbán szavaira:

Hogy egyem az érzékeny szívét a főméltóságú úrnak. Zavarják a rossz hírek. Angyalbögyölő. Talán elvégezhette volna a dolgát időben. És akkor most nem halna meg 300 ember egy nap alatt. Kit érdekel a kormányfő lelke!? Azok élete érdekel bennünket, akik még élhetnének, ha tisztességes kormánya lenne az országnak.

Majd zavaros okfejtésében egyenlőségjelet von a DK „tömeggyilkos kormányzat” kiszólása, illetve Lázár János azon megállapítása között, amely szerint „a keleti vakcina 600 ezer ember életét mentette meg, a nyugati hiánya pedig 20 ezer magyart halálát okozta”.

Itt már érezzük a csúsztatást, de a szerző ezzel nem elégszik meg, s oda futtatja ki mondandóját, hogy „egyre inkább bayerizálódik az egész magyar politikai közbeszéd – a durva, otromba kifejezések uralkodnak el mind a sajtóban, mind pedig a politikai életben” s miután Bayer Zsoltot e stílus atyjának nevezi, még hozzáteszi, hogy „otrombaságban, gyalázkodásban ő mutatott utat, számos követőt vonzva maga után”. Majd sorait végül azzal zárja, hogy Gyurcsány szembemenve saját pártjával – ez nem paradoxon? – a békésebb hangvétel felé fordul, hiszen „tett már egy kísérletet arra korábban, hogy az éles támadások helyett a szeretet, a megértés hangját emelje be a politikai diskurzusba”.

Na.

Hogy Gyurcsány, s követői a magyarországi halálozásokért egyes egyedül a kormányt, még pontosabban Orbán Viktort teszik felelőssé, figyelmen kívül hagyva mind a saját, mind az ellenzéki sajtó lélekromboló propagandáját a keleti vakcinák, esetenként bármilyen vakcina ellen, vagy ugyanígy figyelmen kívül hagyva a társadalom egy részének ön- és közveszélyes viselkedését, illetve életvitelének köszönhető egészségi állapotát, nem számít, oda se neki. Ezzel, végső soron a legfontosabb kérdéssel Németh Péter sem foglalkozik, mert kínos lenne szembesülni, hogy bizony az ellenzék tevékenysége és a veszélyeztetés kéz a kézben jár, s legalább egy esetben már bizonyíthatóan halált okozott: Penz András, DK-s képviselő esetében, aki visszautasította a kínai vakcinát, majd koronavírus-fertőzésben elhunyt.

Hanem itt ez a fránya, elkorcsosult közbeszéd, amelyért mint a közéleti métely szellemi atyja, Bayer Zsolt tehető felelőssé. Személyesen. Logikusan ebből tehát az következik, hogy a magyar közélet bármely csúfsága, akárhonnan is érkezik, egyetlen jobboldali médiaszemélyiség felelőssége. Igen.

A bayerizálódott politikai közbeszéd áldozata lehetett Szanyi Tibor is, amikor leírta, hogy „Orbán felesége megellett” vagy „az Orbán-világ által kifejlesztett magyar nőmodell a lófejű k@rva”. De az ő áldozata volt Molnár Gyula, a XI. kerület egykori polgármestere – emlékszik még rá bárki is? –, amikor a „hol a f@szomban van a Lakos? Tele van a tököm b@szd meg, hogy mindig eljátssza ezt az izét. Ja, nem értettem mi a f@sz van. Nem, a Lakosra, az előterjesztőre, b@szd meg, mert a f@szkalap így szórakozik b@szd meg” mondatorkánnal méltatlankodott Lakos Imre késése okán.

És minden bizonnyal Bayer áldozata volt a patkányozó Bangóné, a lóf@szozó Hadházy, és Karácsony Gergely is, aki a 2018-as kampány során mondta azt, hogy „a f@szért hagytam magam rábeszélni”. Meg Nagy Blanka, a Momentum hullócsillaga, aki válogatott g@cizések közepette küldte el a komplett NER-t melegebb éghajlatra.

Bayer Zsolt miatt mondhatta azt Toller László, volt pécsi polgármester 1999-ben az Ágoston tér ünnepélyes átadásán egy újságírói kérdésre, hogy „a Fidesz kapja be”. Ő tehet Szabó Zoltán, MSZP-s képviselő 1999-es, Parlamentben elhangzott kifakadásáról is – „b@ssza meg a k@rva anyját!” –, amely azért hangzott el, mert az interpellációjára kapott két perce után az ülést vezető elnök megvonta tőle a szót. Valószínűleg az őszödi beszéd trágárságaiért is Bayer a felelős, ahogy Horn Gábor két évvel később, 2008-ban elhangzott klasszikusáért: „Nem azt mondták Feri, azt mondták, hogy menj a pics@ba”.

Ez mind Bayer Zsolt hibája.

Ám azért ajánlanám Németh Péter figyelmébe, már ha végérvényesen döntött a tekintetben, hogy a tyúk volt előbb, s nem a tojás, hogy olvassa figyelmesen a „büdös magyar migránsozó” harcostársa, Tóta W. Áprád épp e témában kifejtett gondolatait:

„Szerző valóban szemüveges, tanult ember. Ezért tudja, hogy használták a nyelvet nagyjaink, sőt esetleg azt is, hogyan használják manapság. De még ha nem lenne ennyire művelt, akkor is jó oka van f@sznak hívni a f@szt. Mégpedig az, hogy az élő nyelv, az ilyen. Ha most mindenki fel is tenné a kezét, aki élőbeszédben nem b@zmegol sose, azt hiszem, átlátnék a karok erdején. Márpedig miért kéne az élő nyelvtől elszakadni csak azért, mert épp leírom? Semmiért. A kromplileves, az kromplileves leírva is. Beszéljünk úgy, ahogy beszélünk – egymás közt vagyunk végül is. És ne felejtsük el azt se, hogy a nyelv folyamatosan változik: pár száz éve még a franc és a fene súlyos szitkok voltak. Ráadásul szalonstílusban nyilatkozni például a mai magyar közéletről, nos kérem, az visszataszítóan mesterkélt eljárás akkor, ha egyébként kimondhatom az igazságot. Joggal nevezhetne szűzk@rvának bárki, ha egy Torgyán József esetében megállnék a paprikajancsinál. Én jobban utálnám Gyurcsány Ferencet, ha azt mondja Őszödön, hogy elszámoltuk magunkat. Mert nem ez történt. És nem is az, hogy elrontották. Nem bizony. A miniszterelnök biztos stílusérzékkel mondta meg, mit csináltak.”