Farkas Félix, az Országgyűlés első roma szószólója levélben kereste meg dr. Csizmadia Lászlót, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnökét CÖF Roma Klub létrehozásának ötletével.

Mint megkeresésében írja, a Magyar Országgyűlés roma nemzetiségi szószólójaként közelről ismeri a szegény, olykor cigánynegyedekben élő romákat és mindennapos problémáikat, s egy ilyen klub létrehozásával nagyon közel lehetne kerülni ezekhez az – egyébként zárkózott – emberekhez.

Farkas Félix megítélése szerint az értelmiségi romák a CÖF égisze alatt nagyobb eséllyel szólítanák meg a hazai roma közösségeket.

Amennyiben a CÖF Roma Klub létrejönne, úgy alapítói és húzó arcai lehetnének zenészek, roma származású orvosok, színművészek, a roma fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő könnyűzenei előadók, cigány polgármesterek, pedagógusok, nagyobb roma civil szervezetek képviselői, de mindazok a nem roma származású értelmiségiek is, akik a romák között, romákkal, romákért dolgoznak – írja Farkas.

A kezdeményező szerint a klub létrehozásával el lehetne érni minden Magyarországon élő romát és fel lehetne hívni a figyelmüket olyan létfontosságú dolgokra, mint pl. az önfenntartás. Összekötve a CÖF által futtatott munkahelyteremtési programmal a romákat érintő munkanélküliség felszámolásában is hatékonyan tudnának segteni.

A klub egyfajta közösségszervező feladatot is felvállalna, egységet tudnának teremteni a hazai cigányság körében, értékes gondolatokat, alapelveket, munkát, egészségtudatos életet, a közösséghez tartozás élményét adhatnák a romáknak.

Címlapkép: Illusztráció – MTI/Koszticsák Szilárd