Menesztik a Hertha Berlintől Petry Zsoltot, a csapat kapusedzőjét, aki 2015 óta dolgozott az együttesnél. A klub által kiadott közlemény szerint az eltávolítást a Magyar Nemzet című lapban megjelent interjúval indokolja, ami a Hertha beleegyezése nélkül készült.  Az interjú fordítása több német portálon is megjelent, és annak tartalma miatt kritikák kereszttüzébe került.

A Hertha a kapusedző Magyar Nemzetben megjelent hétfői interjúja után döntött úgy, hogy megválik Petry Zsolttól. Mint a klub hivatalos közleményében Carsten Schmidt vezérigazgató fogalmaz, Petry munkáját mindig is nagyra értékelték a csapatnál, megértő, segítőkész emberként ismerték meg, aki egyszer sem viselkedett idegengyülölő módon.

Mint írják, a Hertha korábban aláírta a Sokszínűségi Chartát, Petry nyilatkozata pedig szembemegy a klub által vállalt és vallott értékekkel.

„…arra a megállapításra jutottunk, hogy a nyilatkozat nem felel meg a Hertha BSC értékrendjének. Szeretnénk köszönetet mondani Petry Zsoltnak az elvégzett munkáért, és minden jót kívánunk neki a jövőben” – mondta a döntés hátteréről Schmidt.

„Szeretném leszögezni, hogy sem homofób, sem idegengyűlölő nem vagyok – olvashatóak ugyanitt Petry Zsolt szavai. – Nagyon sajnálom, amit a bevándorláspolitikáról mondtam, egyúttal szeretnék bocsánatot kérni valamennyi bevándorlótól, akit megbántottam. Nagyon szerettem a Herthánál dolgozni, és tiszteletben tartom a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a klubnál a jövőben!” – mondta a korábbi magyar válogatott szakember.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban
, amely többnyire a futballról szólt, egy-két politikailag szenzitív témában is megfogalmazta gondolatait a magyar szakember, az idevágó részek a következők:

„Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. „

„Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

Fotó: Petry Zsolt / herthabsc.de