Túl azon, hogy ha nem csalják el a választásokat, ma nem a Demokrata Párt adná az elnököt, a Biden adminisztráció azt gondolja, hogy meg kell erősíteniük a szavazói bázisukat a következő választásokig. Ezért azután a kormányzat 1500 milliárd dollárt áldozna a migránsok betelepítésére és később az állampolgársághoz juttatására – írta az Origo.

Nem csoda, hogy már a szándék hírére is erősödött azok áradata, akik a Mexikótól délre fekvő államokból elindultak Texas felé. A tehetősebbek repülővel érkeztek a közeli repterekre, a szegény, munkájukat veszített emberek pedig gyalog, jobb esetben tömött autóbuszokon.

Több hét hallgatás, titkolózás és szándékos tagadás után Bidenék végre elismerték, hogy tarthatatlan állapotok alakultak ki az Egyesült Államok déli határán. Februárban 100 ezer, márciusban 172 ezer illegális bevándorló érkezett az Egyesült Államok déli határára, közöttük 20 ezer lehet a felnőtt kísérő nélküli kiskorú, nagy részük, mintegy 15 500 fő jelenleg is a határ közelében lévő ideiglenes táborokban van elhelyezve.

Ez jóval nagyobb tömeg, mint amely 2015/2016-ban Magyarország déli határához érkezett, ahol akkor már ugyanúgy állt a kerítés mint ahogy most az, amelyet még Trump elnök kezdett el építeni.

Az Amnesty International magyarországi irodája pedig minden „bűnünket” összeszedte ebben a csinos kis vádiratban, amelynek a címe: „Elkerítve” és amelyben – többek között – a következő fejezetek voltak: Hiányos tájékoztatás és erőszakos ujjlenyomat-vétel (…) Eljárási hiányosságok a tranzitzónákban (…) A Magyarországra történő szabálytalan belépés kriminalizációja (…) Erőszak alkalmazása a határon a menekültek és migránsok elrettentése érdekében (…) Túlzott erőszak alkalmazása menekültekkel és migránsokkal szemben…

Naná, hogy a nyugati média úgy lecsapott erre a jelentésre mint gyöngytyúk… Majd röviddel azután jött Judith Sargentini és hírhedt dokumentuma amelyben felszólította a Tanácsot, hogy indítsa el a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen – többek között – a migránsok és menekültek „aggodalomra okot adó” helyzete miatt.

Mindezek után kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon az Amnesty.org honlapon mit írnak a jogvédők mindarról ami Mexikó északi határán történik? Azonban az “Americas” hírei között semmit sem találtunk ami erről szólna.

Február 10-től szó van itt Nicaraguáról, Chiléről, Venezueláról, Julian Assangeról, Ecuadorról, Bolíviáról a mexikói nők gender-ellenes felvonulásáról valamint egy meggyilkolt mexikói nő családjáról, de eddig valahogy egy árva szó sem esett a februárban és márciusban a határhoz érkezett tömegekkel való bánásmódról.

Ki érti ezt? Helyesbítünk: ki nem érti ezt?

Foto: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun