A Momentum ragaszkodik a netes procedúrához, a többiek nem szeretnék – egyelőre nem jutnak dűlőre az egyéb téren is egymásnak feszülő pártok. Végül ebben a kérdésben is Gyurcsány dönthet, az egyezkedés azonban jócskán elhúzódhat még. Úgy tudjuk, Karácsony Gergely május elején jelenti be, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért. Dobrev Kláráról még nem született hivatalos döntés a DK-ban.

Megmerevedtek az álláspontok az ellenzéki előválasztás lebonyolítása kapcsán az egyes pártok között, a Momentum lényegében egyedül maradt az online részvétel erőltetésével, a DK és az MSZP határozottan elutasítja a Fekete-Győr Andrásék által vázolt elképzelést – értesült lapunk. A Momentum hivatalos érvelése szerint csak a netes megoldással érhetik el, hogy a „kistelepülések lakói, az egészségüket féltő idősek, a mozgásukban korlátozottak, vagy éppen a külföldön élő magyarok is élhessenek a választás jogával”. Ennek érdekében petíciót is indítottak.Ezzel szemben a többiek leginkább arra hivatkoznak, hogy az online szavazással nem lehetne kizárni az esetleges csalások, beavatkozások esélyét, az állami ügyfélkapus rendszer igénybevételétől pedig ódzkodnak, különösen Gyurcsányék, pedig erre 2019 nyarán is volt lehetőség, akkor mintegy 4000-en éltek vele. Ugyancsak ellenérv, hogy a résztvevők „megszoknák” ezt az eszközt, noha élesben majd, 2022 tavaszán nem lehetne ugyebár használni.

A baloldali pártokon belüli értelmezés szerint a Momentum leginkább azért ragaszkodik ennyire az internetes előválasztáshoz, mert nincs mozgósításra kész vidéki bázisa, szervezeti hálója. A döntés alighanem Gyurcsány Ferenc ízlése szerint születik majd meg. További adalék, hogy a Gyurcsány-párt és a szocialisták sem akartak eredetileg minden választókörzetben előválasztást az egyéni képviselőjelöltekről, mondván, van jó pár helyszín, ahol egyértelmű, kit érdemes indítani jövőre a Fidesszel szemben. Mégsem ez az elképzelés érvényesült, ám jelen állás szerint sem az MSZP, sem a Jobbik, sem a DK nem állít majd mind a 106 helyszínen jelölt-jelöltet az augusztus végén induló belső vetélkedésre. Sőt.

Csupán hatvan-hetven választókerületben lesz az MSZP-Párbeszéd szövetségnek jelöltje az őszi előválasztásokon – vázolta a múlt héten egy háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan szocialista pártelnök. „Csak ott kell elindulnunk, ahol mi szolgáljuk legjobban a kormányváltást. Ott győznünk is kell. Máshol meg mást kell győzelemre segítenünk. Erről szól az összefogás” – érvelt az Alfahírnek Jakab Péter Jobbik-elnök, aki a Facebookon már elkezdte a saját aspiránsok bemutatását.

Arról, hogy az egyéni választókerületek szintjén milyen csörték és összecsapások várhatók, már korábban beszámoltunk, ám alighanem a legnagyobb kérdés mégis az, ki lesz az ellenzéki összefogás „arca”. Az erőviszonyok tekintetében azonban egyértelmű, hogy a DK-nak van a legnagyobb befolyása a térfélen, és ennek nem is rest hangot adni.

Teljes cikk: mandiner.hu