A kampányidőszak beköszöntének csalhatatlan jele, hogy az ellenzék és az őket támogató sajtó látványosan aggódni kezdett a cigányság helyzete miatt. Bár a baloldal cigányokkal kapcsolatos politikája éppen olyan hatékonyságot mutatott, mint az egészségügyön végzett munkájuk, a cigány párti színdarab mégis újra és újra terítékre kerül – írja a kontra.hu.

A magyar közélet legvisszataszítóbb karaktere tavaly nyáron már azzal is megpróbálkozott, hogy a BLM mintájára meghonosítsa Magyarországon a Roma Lives Matter szlogent. A próbálkozásból csak néhány Facebook bejegyzésre futotta, ugyanis a hazai viszonyok nem kedveznek az ilyen típusú indulatkeltésnek. Egyelőre. Az ilyen irányú törekvésektől függetlenül azonban nemrég úgy sikerült zűrzavart kelteniük egyes ellenzéki alakulatoknak a romák körében, hogy nem is a cigányság volt az elsődleges célcsoport. Sikerült nagyobb kárt okozniuk, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

A kontra.hu szerzője több cigányok is lakta településen próbált informálódni arról, hogy hozzájut-e a cigányság a koronavírus elleni oltáshoz. A riport apropóját az adta, hogy az ellenzéki média nagy felületen hozta azokat a drámai hangú beszámolókat, amelyek szerint a koronavírus fertőzés megtizedeli a cigánytelepek lakóit. A helyszínen hamar kiderült, hogy a drámai képek nem fedik a valóságot, a cigányság iránti aggodalom mögött pedig jól megfontolt politikai számítás állt. Persze hazugság lenne azt állítani, hogy semmi ok a fokozottabb figyelemre a cigányok oltáshoz jutásával kapcsolatban, azonban a problémák gyökerét nem ott kell keresni, ahová a hivatásos aggódók mutatnak.

Nem oltóanyagból van kevés, nem az oltás megszervezése akadozik, nem a regisztráció okoz gondot, hanem az ellenzéki pártok és a sajtójuk irányából érkező álhírek veszélyeztetik a cigányok beoltásának a sikerét. A kisebbségi önkormányzatok vezetői számára az adja fel a leckét, hogy sikerüljön meggyőzni a romákat arról, hogy nincs semmi okuk félni a vakcináktól.

A fake news és a riogatás ugyanis hatékonyan működik a romák körében is, ugyanazokat a tv-csatornákat nézik, online újságokat olvassák, ugyan úgy rá vannak függve a Facebookra.

Roma csoportokban és néhány cigány véleményvezér oldalán viszontláthatjuk a kamu olasz orvos videóját, és azokat a cikkeket, amelyek arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a keleti vakcinákkal jobb lesz óvatosnak lenni, mert komoly kockázatot vállal az, aki beadatja magának.

A véletlen műve lehetett, hogy a cikkek tartalmával hajszál pontosan megegyező szövegeket lehetett olvasni az ellenzéki pártok Facebook posztjaiban is, amelyek fizetett hirdetés formájában körbejárták a teljes magyar internetet. Ezek a tartalmak eljutottak a cigány emberekhez is, akik közül rengetegen elhitték, hogy a keleti vakcinák irtó veszélyesek. Nem tudták, hogy Magyarországon a politikai játszmák részévé vált a vakcinabeszerzés.

Az oltás elleni leggyakoribb érvük az, hogy a tévé, a rádió, az újság, illetve valamelyik politikus azt mondta, hogy nem szabad megbízni a vakcinában.

Ha az ellenzéken múlott volna, a rendelkezésre álló vakcinamennyiség fele sosem érkezik meg Magyarországra. Ebben az esetben a cigányságnak sem kellene aggódnia a vakcinák miatt, mivel az idősek és a krónikus betegek átoltására is alig jutna.

A kormány azonban úgy döntött, hogy külön utakon jár és megszerzi a szükséges mennyiségű oltást. Így romáknak és a nem romáknak is egyaránt jut elegendő. Orbán és bandája persze mindezt politikai számításból tette. Az egyik ellenzéki lap újságírója fogalmazott találóan, amikor azt rótta fel a kormánynak, hogy a hatalom megtartása érdekében még attól sem riadnak vissza, hogy legyőzzék a vírust.

A teljes cikk a kontra.hu-n olvasható.

Címlapkép: Illusztráció – MTI/H. Szabó Sándor