Az Egyesült Államokhoz és Svájchoz fordult jogsegélykérelemmel az ügyészség, hogy kiderüljön, ki állhat Az ördög ügyvédje blog mögött. Ezen jelent meg a 2019-es önkormányzati választások előtt egy videó, mely Győr akkori polgármesterével kapcsolatos. Zsarolás és személyes adatokkal való visszaélés miatt indult eljárás. Ezt a nyomozást segítheti – a feltételezések szerint – az amerikai és svájci hatóság – közölte az M1 Híradója.

Az Egyesült Államokba és Svájcba vezetnek Az ördög ügyvédje nevű baloldali lejáratóportált finanszírozó pénzmozgások – írta a Pesti Srácok. A portál úgy tudja: a nyomozók amerikában találták meg a blog szerverét, Svájcban pedig azt a bankszámlát, amelyről a Facebookon hirdetett posztokat kifizették.

A magát csak „ördög ügyvédjének” nevező, kilétét nem vállaló szerző blogján a 2019-es önkormányzati választások előtt szivárgott ki egy videó, mely Győr akkori fideszes polgármesterével volt kapcsolatos. Az ügyben zsarolás és személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Fővárosi Főügyészség az M1-nek megerősítette: megalapozott gyanú miatt az ügyben érintett külföldi hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

„A nyomozó hatóság előzetesen állásfoglalást kért a Fővárosi Főügyészségtől a megalapozott gyanú fennállása tekintetében. A Fővárosi Főügyészség illetékes osztálya pedig az állásfoglalást megadta: megállapította, hogy a megalapozott gyanú mindkét gyanúsított esetében fenn áll” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Társtettesként elkövetett személyes adatokkal való visszaéléssel eddig két személyt, köztük Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, Czeglédy Csabát gyanúsították meg. Utóbbit maga a politikus erősítette meg közösségi oldalán.

A Magyar nemzet április elején arról írt: Czeglédy Csabát kihallgatták az ügyben. A lap a kihallgatás jegyzőkönyve alapján úgy fogalmaz: a hatóság szerint Czeglédy Csaba segített abban, hogy Az ördög ügyvédje honlapot és az azon keresztül kiszivárgott videót megismerje a nyilvánosság.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: Czeglédy Csaba Fotó: MTI/ Rosta Tibor