Már a kép is sok mindent elárul, hogy a közismerten lakáj portál miként számol be a CÖF pénteki sajtótájékoztatójáról, ahol a békemenet szervezéséről esett szó, amely, mint olvasható, járványtematikájú lesz. Megemlítve azt is, hogy Csizmadia László a tájékoztató elején kimondta:

„legyen áldott minden ampulla!”

Ne is fecséreljünk szót a rosszindulatú mondatokra. Elég csak, ha a magát újságírónak tartó betűvető fotójára tekintünk.

Sokat nem várhatunk tőle, amit alábbi mondatai is igazolnak:

„A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal.”

Majd közli: „az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.”

Kérdésem mindössze annyi: ha a kormány a legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal, akkor miként tudják bemutatni grafikonokon azt, hogyan áll a járvány Magyországon? Honnan veszik az adatokat? Csak nem a DK honlapjáról? Az pedig hogy adataikból több millióan tájékozódnak, akkora blődség, amit már csúsztatásnak sem nevezhetünk.

Hát kedves betűvető! Szeretnénk megkönnyíteni a dolgát és ajánlani néhány tájékozódási pontot. Híradó.hu, kormany.hu, koronavirus.gov.hu. Soroljuk még? De támpontul akár a 2022plusz portált is ajánlhatjuk. Mindegyik naponta használható.

Ám tudjuk, hogy az oly nagyon elnyomott és félreállított „független” sajtó dolga rettentő nehéz. Hiszen ahhoz, hogy tájékoztassanak, némi érdeklődést kellene mutatniuk a korrekt hírforrások iránt, ami, ugye, az „elnyomott” sajtónak nem akaródzik. Hiszen ahhoz nem csak írni, de olvasni is kellene. Fárasztó dolog és még megzavarná a koncepciójukat a valóság.

Ja, és egy apró kérdés: miért is engedne újságírókat az egészségügyi intézményekbe a kormány? Járvány idején még hozzátartozók sem léphetnek be oda. Vagy erről sem tudott a végtelenül tájékozott bértollnok úr?