Karácsony Gergely közösségi oldalán számolt be arról, hogy megvizsgálták a legveszélyeztetettebb fővárosi intézmények lakóit és dolgozóit, van-e védettségük két oltás után.

Persze megjegyzi: a félrevezető táblázatok gyártása helyett inkább ezzel kellene foglalkoznia a kormánynak is. Nem a vakcina típusa a fontos, hanem az, hogy megfelelő védelmet nyújt-e a megbetegedéssel szemben.

No de nézzük a tényeket, amiről a főpolgármester beszámol:

A fővárosi fenntartású idősotthonokban 2877 ellátott és 1588 munkatárs, míg a hajléktalanellátásban 1172 ellátott és 427 dolgozó vette fel az oltást. Közülük véletlenszerűen választották ki azt a 992 főt, aki már mindkét oltását megkapta.

Az alább megosztott grafikon az ő eredményeiket mutatja.

Összesen 1 százalék, vagyis 11 esetben nem volt kimutatható antitest, ami a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem jelenti, hogy ne lennének védettek, csak az antitest a vérükben nem haladta meg a határértéket, az 50 U/mL-t.

A vizsgálat célja az volt, hogy megnézzük, kialakult-e a nyájimmunitás azokban az intézményekben, amelyek fokozottan ki vannak téve a járványnak. A nem védett személyekre továbbra is figyelnünk kell, azonban ők annyira kevesen vannak, hogy már nem alakulhat ki járványgóc, tehát a bentlakók és a dolgozók is biztonságban vannak.

Nekünk továbbra is az a legfontosabb, hogy megvédjük az embereket. Ehhez pedig vizsgálatok kellenek, nem légből kapott táblázatok, légből kapott adatokkal.

Zárja sorait Karácsony Gergely, akinek mondataiból kitűnik, hogy zavarba jött a jó eredmények láttán, de énjéből fakadóan azért kötekednie kell.  Ha kicsit is figyelt volna a kormány adataira, azokban is szerepelt, hogy a második oltás után hányan fertőződtek meg, ami a védettségre utal. Ez a szám ugyancsak egy százalék volt.