„Nem a mi állatunk, nem a mi emberünk” (Európa Kiadó, A birodalom visszavág)

Globális adóemelést szorgalmaz Joe Biden – írja Kötter Tamás a Facebook oldalán. A Fehér Ház fura ura egységes társasági minimumadó bevezetésére akarja rávenni a világot, az új szabályrendszer részleteinek kidolgozása már jó ideje tart a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) berkein belül. Az adó mértékét egységesen 21%-ban határozná meg (természetesen a világ ura, az USA).

Bajban a globális szuperhatalom? A birodalmi Amerika urai, a nagy trösztök, a Wall Street és a tech-cégek, nyilvánvalóan adóelkerülés (bocsánat, optimalizálás) végett a harmadik világba szervezték ki a gyártást, bocsátkoztak átláthatatlan (és ezért megadóztathatatlan) pénzügyi tranzakciókba, ezzel meggyengítve a nemzetállami Amerika pénzügyi helyzetét, miközben ugyanezzel a nemzetállammal fizettetik meg a világ ellenőrzésének – és ha kell –, megfegyelmezésének költségeit.

A végletekig kizsákmányolt nemzetállami Amerika, amely nem csak fiainak életét áldozza fel, hanem az önálló költségvetéssel nem rendelkező birodalmi elit világ feletti uralkodásának a költségeit is fizeti, úgy látszik, kimerülő félben van. A katonai és a világuralomhoz szükséges egyéb járulékos kiadások szinten tartásához, a zöldkapitalizmusra történő áttérés horribilis költségeinek fedezéséhez a Birodalomnak bevételek növelésére van szüksége.

A globálisan egységes adó, az amerikai nemzetállam keretei közé kívánja visszaterelni a világban szétszórt vállalatait, hogy az továbbra is biztosítani tudja a Birodalom és annak elitjének világ feletti uralmát. Ezt csak más államok/gazdaságok kárára lehetséges megtenni. Ha a terv sikerül, Amerika jól, a világ többi része vagy legalábbis az, amely a Birodalom fennhatósága alatt áll, rosszul fog járni.

Kiemelt kép: stevecutts.com