Látszólag valóban elnézést kértek. Vagy mégsem igazán.

A német hírcsatorna nemrégiben olyan beszámolót készített és tett közzé a Budai Vár felújításáról, melyben például V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester és Ungváry Krisztián történész arról beszélt, hogy szerintük az építkezéseknek rossz társadalmi üzenete van, mert a kormány a Várban a Horthy-érát, az 1940-es éveket idézi fel a különféle építkezésekkel.

Az csupán – vélhetőleg szándékos – szakmai hiba, hogy a felújításról véletlenül sem kérdezték a kormány képviselőjét. Az azonban már több ennél, hogy az egész videó hamis állításokat és rosszindulatú párhuzamokat tartalmazott. Mondjuk ki, úgy hazudtak, ahogy csak tudtak.

A Budavári Lakosok Szövetségénél alaposan kiverte a biztosítékot a film. A szövetség felszólította a DW szerkesztőségét, hogy korrigálja a hamis állításokat. Azt is hozzáfűzték, felháborító, elháborító, hogy egy olyan ország közszolgálati médiája tesz közzé a Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely nagyrészt a rombolásokért felelős. A videóriport alaptalanul keltette azt a hatást, hogy a kormány a budai Várban olyan építkezéseket hajt végre, amelyekkel restaurálni akarja a náci megszállás korszakát.

Nos, a tiltakozás hatására a videó mellé mostanra a Deutsche Welle kitett egy üzenetet, mely szerint a riportja egyes nézőkben aggodalmat keltett és az egyoldalúnak tűnhetett, ami miatt elnézést kér. Megemlítették azt is, hogy a náci Németország tehető felelőssé magyar zsidók százezreinek meggyilkolásáért.

Christoph Jumpelt, a német közmédia szóvivője közölte, hogy nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása.

Istenem, ez annyira megható! Nem állt szándékukban? Akkor miért tették? Véletlenül ilyen hatás nem születik, csak úgy, magától. A film pedig nem csak „tűnhetett” egyoldalúnak, de az is volt, méghozzá durván. Persze lehet ezt a tényt „simogatni”, utólag azonban már az sem tehetné jóvá a történteket, ha leszednék az anyagot oldalukról. Akik látták, vélhetőleg már hiszik is, hogy a valóságot mutatták be nekik.

A Budavári Lakosok Szövetsége nem elégedett az elnézéskéréssel. Szerintük törölni kellene a filmet.

Szerintünk pedig egyrészt „finomkodás” nélkül közölnie kellene a DW-nek: összeállításunk hamis képet fest a Budai Vár felújításáról. Másrészt egy új, igazán a  valóságot bemutató videóval kellene ellensúlyozniuk a hamisítást.

Az már felérne egy valódi bocsánatkéréssel.