Utazom a buszon, épp az Eucharisztikus Kongresszus valamelyik szentmiséjére tartva, erre felzendül a hangosbemondóból egy idézet Ferenc pápától, úgymond az ő köszöntésére: „Ha egy ember meleg, keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?”

Kezdi írását Francesca Rivafinoli a vasárnap.hu portálon, majd így folytatja:

Kicsit vártam, hogy a következő megállónál egy bibliai idézet következik, mondjuk az, hogy „Nincs Isten!” – végül azonban erről nem tájékoztatott minket a Fővárosi Önkormányzat, pedig ez is le van írva a Szentírásban, feketén-fehéren, Zsoltárok könyve 14,1. Igaz, eggyel hosszabban citálva már valamivel árnyaltabban hangzik a mondat: „Az esztelen ezt mondja szívében: Nincs Isten!”. Hasonló a helyzet a Ferenc pápától előkotort 2013-as idézettel is; annak folytatásában ugyanis a Szentatya a következőképpen fűzi tovább gondolatait: „a probléma nem az, ha valakinek ilyen beállítódása van; nem, testvéreknek kell lennünk, ez az elsődleges. A valódi probléma az, amikor erre a beállítódásra lobbit építenek. (…) Ez a legsúlyosabb probléma számomra.” Karácsony Gergelyék azonban a jelek szerint ezzel a résszel már nem akarták terhelni a pestieket – még a végén félrecsúszna a kampányüzenet. Hát még, ha kiderülne: 2018-ban olyat is mondott Ferenc pápa, hogy „úgy tűnik, társadalmainkban már-már divat a homoszexualitás”. Ugye, hogy így már azért kicsit más az összkép.

De az a jó, hogy itt van nekünk ráadásul még a másik prédikátor is, Vadai Ágnes.

Aki az Eucharisztikus Kongresszus felemelő hetét találta a legmegfelelőbb alkalomnak arra, hogy ismét sajtótájékoztatót tartson, és parlamenti javaslatot nyújtson be „a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések átfogó vizsgálatára létrehozott kormányzati vizsgálóbizottságról”, azt ugyanis szerinte haladéktalanul fel kellene állítani. Roppant érdekes az is, hogy az indítvány kifejezetten és kizárólagosan a katolikus egyházon belüli visszaélésekre irányul, tehát például az evangélikusokat vagy a buddhistákat nem érintené, a sportegyesületeket meg pláne. Mire ez a kitüntetett figyelem vajon?

És akkor nem értik, miért rohan a kommunizmus alatt elnyomott és koholt vádakkal illetett katolikus, hogy aláírja a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” petíciót.

Francesca Rivafinoli teljes írását itt olvashatják el.