Azoknak a lakosoknak, akik a dél-svédországi Kalmar megyében az esetleges mellékhatások miatti félelem miatt elutasították az AstraZeneca-vakcina beadatását a tervezett oltási időpontjuk idején, azt állítják, hogy 200 svéd koronás (hétezer forint) költségtérítést kell fizetniük. Még szerencse, hogy nem nálunk történt.


Az SVT beszámolója szerint egy pár, amely a hónap elején utasította el az oltást, kapott egy levelet, amelyben kiszámlázták nekik a költségeket. Azóta panaszt nyújtottak be a svéd igazságügyi ombudsmanhoz.

Az egyik érintett arról számolt be, hogy társával a megfertőződés veszélyének tették ki magukat azzal, hogy az egészségügyi intézménybe mentek, de nem jelentek volna meg, ha tudják, melyik oltást kínálják fel nekik.

Ha sertéshúst megyek vásárolni, de csak a felajánlott banánt kapom, azért az árucikkért nem kell fizetnem, mert nem azt vásárolni mentem oda – vagyis azt soha nem vettem meg” – mondta egy érintett, azt állítva, hogy az ország szándékosan visszatartotta az információt arról, hogy azon a napon milyen oltóanyagot adnak.

Forrás: 888.hu

Foto: Fanny Asplund/SVT