A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap a Komárom-Esztergom megyei Úny községben bejelentette, hogy a település mindkét temploma felújítási támogatásban részesül.

Soltész Miklós elmondta, hogy a megyében a 39 települést érintő felújítási program a nagyobb városokon túl zömében a kisebb falvak 30 katolikus, 13 református, 3 evangélikus templomát részesíti 667 millió forint támogatásban. Ezen belül Úny község református temploma 15, a katolikus pedig 10 millió forint állami támogatást kap.

Az államtitkár kifejtette, a kormány célja a templomfelújítási programmal az, hogy megtartsa a kisebb települések lakosságát, hiszen ezek a beruházások élettel töltik meg mindennapjaikat, őrzik a közösséget, a kereszténységet.

Tíz év alatt Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint háromezer templomot tudtak közösen megújítani az egyházakkal, önkormányzatokkal, és több mint százötven új templom is épült a térségben.

A kormány által a mostani templomfelújítási programra biztosított csaknem 26 milliárd forintnyi támogatás Magyarország területén 1400, a határon túli területeken pedig 400 templomot érint, a hitéletet, a keresztény közösségeket szolgálva – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön Soltész Miklós államtitkár, a háttérben Boros Géza református lelkész és Rajk János katolikus plébános látható. MTI/Máthé Zoltán