Budapest első állandó cirkusza 1891. május 7-én nyitotta meg kapuit a Városligetben, vagyis  130 éves a Fővárosi Nagycirkusz.

Az azóta is nagy népszerűségnek örvendő létesítmény megszámlálhatatlan embernek nyújtott felejthetetlen szórakozást, élményt, hiszen rengetek hazai és nemzetközi híresség lépett fel porondján.

(Fotó: Nemzeti Fotótár)

Miközben csak az elismerés hangján lehet szólni a produkciókról, be kell valljuk, hogy a manézs világát egy jó ideje már más porondokra is kivitték.

Micsoda produkciókat mutatnak be az utóbbi időkben a liberális baloldal porondján, Van ott elefánt a porcelánboltban, üvöltő oroszlán, fogficsorgató párduc, csimpánzok hada, de az idomár nagyon hiányzik porondról. S ott vannak a veszélyérzet nélküli artisták, akik bekötött szemmel lengenek a trapézon, nem törődve azzal, hogy földet érésükkel emberek százait csonkíthatják meg a nézőtéren. A bohócokról ne is beszéljünk, akik már nem nevettetnek, sőt mosoly helyett már csak fintort tudnak varázsolni az arcokra.

A manézs világa nem gyerekjáték, az ott fellépők ezt jól tudják és tökéletes mutatványaikkal ejtik bámulatba a cirkusz közönségét. Talán ideje lenne, hogy a baloldali manézsban is ezt tiszteletben tartsák, de ez addig nem fog menni, amíg nem akad közöttük egy kulturált porondmester.