Az előválasztási cirkuszra készülő pártok földhöz való viszonya a DK választási programjában érhető tetten, ahol „Ez a föld, mellyen annyiszor Apáid vére folyt” most újra eladó lenne.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzék, amennyiben kormányra kerülne először is nemzetietlenné tenné a vagyont, maradna csak vagyon, mely újra eladható és elemeinek sorbába bevonná a termőföldet is! Ezzel szemben csak a Jobbik programja említ a kormányhoz közeli koncepciót a föld tekintetében, úgy tűnik azt még elfelejtették átírni, hiszen Jakab nevű vezérük szerint a vidéki emberek úgysem értik a bonyolult pártprogramokat, csupán egy életérzést kell nekik eladni! Gondolom, hogy érezzék a törődést! Persze ők már a liberális katyvasz részei, akik azt üzenik: a határon túli magyarok üveggyöngyön megvehetők, a vidéki emberek pedig ostobák!

Nos az ellenzék szerint Magyarország egyetlen város: Budapest. Itt formálódnak a meghatározó vélemények, itt osztják a pénzt, itt képviseltetik magukat a monetáris guruk! Persze azért érzékelhetik, hogy itt sincs mindig Karácsony! Már csak azért sincs, mert főpolgármesterük másfél éves regnálása alatt csak tehetetlenkedik, meg pénzt és pozíciót oszt elvtársainak, de semmilyen víziója nincs a hogyan továbbról? Gyurcsány majd megmondja!

A vidék csupán éléskamra a balliberálisok kártyavárában. Jelentősége csak a választások idején van, akkor kell jó nagyokat hazudni, meg ígérni fűt,fát, meg riogatni külhoni nemzettársaink beözönlésével!

A választások után pedig a külfödi tőke kényének-kedvének kiszolgáltatható. Ezt a liberális receptet jól ismerjük  a Horn-Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tevékenységéből, melynek nyomán széthordták az a vagyont, melyet az emberektől kommunista elődeik rekviráltak.

A DK a programja szerint teljesen megsemmisítené a jelenlegi földforgalmi törvényt és a külföldiek földvásárlási moratóriumát is megszüntetné.

A társadalmi szempontból észszerű földhasználatra hivatkozva Dobrev Klára pártja kiemelten fontosnak tartja, hogy az agrárvállalkozások előtt is megnyíljon a föld­piac. Jelenleg termőföldet csak helyben lakó magánszemély vásárolhat, a gazdasági szereplők és a külföldiek nem. Úgy képzeli, hogy a magyar mezőgazdaságban a kisgazdaságok és a teret nyerő nagyüzemi vállalkozások egymást feltételezve és kiegészítve lehetnek hatékonyak. Ez pedig az agráróriások szolgálatába állított családi gazdaságokat jelenti.

Sőt tovább mennek: A magyar termelők elkerülhetetlennek tartott szövetkezetbe tömörülését, kényszerközösségét is örvendetesnek tartaná a DK, a kicsik önrendelkezését csorbítva.

Szóval be a termelőszövetkezetbe! adható ki újra a jelszó. Persze ma már nem megy veréssel, kályha mellé ültetéssel, tagosítással, viszont menne gazdasági rákényszerítéssel. Olyan törvényekkel, melyek az új földbirtokosok érdekeit védenék. Ha már nem vették el Trianonban az összes földet, akkor most megveszik.

Aztán itt van az új amerikás növénytermesztés. A génmanipulált, a GMO-s. Dobrev Klára és pártja utat nyitna a GMO-k előtt, ugyanakkor a magyar lakosság ellátásához nincs szükség génmódosított növényekre, ráadásul hazai elterjedésüket más szempontok sem indokolják. Ennek oka, hogy a jelenlegi növénytermesztésünk és vetőmag-előállításunk világviszonylatban is kiemelkedő, idehaza a lakosság több mint kétszeresének igényei is kielégíthetők. A GMO-k termesztése, a nagyipari mezőgazdasági termelés elsősorban a világ vezető agrárvállalatainak érdeke.

Ezeknek az óriáscégeknek komoly lobbierejük van egyebek mellett az Európai Bizottságon belül is, befolyásuk pedig a civil szférára is kiterjed. Nem véletlen, hogy a momentumos Fekete-Győr pártelnök facebook-bejegyzésében az amerikai GMO-s termesztést favorizálja:

„Megtudtam, hogy az USA-ban szinte mindenütt génmódosított növényeket termesztenek, amik ugyan nem tökéletesek, de a McClure-ök(a farm tulajdonosai, a szerk) azt mondják: sokkal inkább a GMO, mint az emberre és környezetre káros növényvédő szerek használata! Mindeközben Európa és benne Magyarország nagyon merev álláspontot képvisel a GMO-kal szemben, ami rontja az európai gazdák versenyképességét a világpiacon.

A GMO-k magyarországi engedélyezéséhez ugyanakkor kevés a baloldali szövetség esetleges feles választási győzelme. Mivel hazánk alaptörvénye deklarálja a GMO-mentes mezőgazdasági termelést, így a baloldali képviselőknek a változtatáshoz kétharmados parlamenti többségre és alaptörvény-módosításra lenne szüksége, amire jelenleg nincs sok az esély.

A kommunista TSZ elnökök most a külföldi tulajok lennének, és magyar földön azt kellene termeszteni, amit ők előírnak. Ha az az érdekük, hogy konkolyt teremjen a magyar föld, akkor majd azt terem. Nem is értem, hogy mernek ilyen álságos programmal kiállni a választók elé.

Ja, de értem a Jakab helyretett: a vidékiek úgysem értik!