A költséghatékonyság jelszavával egyetlen közös intézménnyé olvasztaná a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát a Bihar megyei önkormányzat. 

A megyei tanács elnöke szerint közös adminisztratív és technikai kisegítő személyzettel működne a két színház – mindkettő mellett működik egy-egy bábtársulat és egy-egy táncegyüttes – és a filharmónia.
A művészeket aggasztja, hogy ezeknek az intézményeknek megszűnne a repertoárjellege és projektintézménnyé válnának.

Ezt még a románok sem szeretnék. A beolvasztani kívánt román színház színészei nyílt levélben tiltakoztak a liberális párti elnök tervei ellen, mely szerint a Regina Maria színházat két másik intézménnyel, köztük a magyar nyelvű Szigligeti Színházzal olvasztanák egybe.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kedden közölt interjújában arra figyelmeztetett, hogy a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. 

“Így a művészek jelentős része elveszítené határozatlan időre szóló munkaszerződését, ez a státus csak a legismertebb művészeknek járna, de azt nem közölték, hogy ezt minek alapján állapítanák meg. Az összevonást követően még egy 20 százalékos leépítést terveznek. A hosszútávú tervek között az is szerepel, hogy egy projektalapú kulturális központot hoznának létre, így a színészeket projektekre szerződtetnék. Ez a tekintélyes múltú – a magyar társulat esetében százhúsz éves – állandó színház felszámolását jelenti” – nyilatkozta Czvikker Katalin a Maszol.ro portálnak.

Forrás: Mandiner