A magyar és lengyel kormány nem csak két jó barát, de politikai lépéseikben is figyelnek egymás mintáira, megoldásaira. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy közös stratégia mentén erősítsék a közép-európai régiót és képviseljék a keresztény-konzervatív eszmeiséget a családtámogatás területén is.

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt új országfejlesztő, egyebek között beruházásokat, adócsökkentéseket, valamint a magyar CSOK-hoz hasonló otthonteremtési támogatást is tartalmazó programját mutatta be szombaton Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfőhelyettes és Mateusz Morawiecki kormányfő.

A Lengyel Megállapodás nevű, a koronavírus-járvány utáni fellendülést célzó, a következő évekre szóló átfogó programot két kisebb kormánykoalíciós partner is jegyezte. Az uniós forrásokból lehívandó 770 milliárd zloty (mintegy 60,5 ezer milliárd forint) mellett Lengyelország az állami költségvetésből 650 milliárd zlotyt (51 ezer milliárd forint) szán beruházásokra a következő 5-7 évben.

A BERUHÁZÁSOK FÉLMILLIÓ ÚJ MUNKAHELY TEREMTÉSÉT TESZIK LEHETŐVÉ.

Az egészségügyre a program szerint a bruttó hazai termék 7 százalékát szánják majd. Mintegy 18 millió lengyelt érintenek majd különféle adókedvezmények, a többi között a 2,5 ezer zlotynál (196,5 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjak adómentesek lesznek.

A CSALÁDTÁMOGATÓ MEGOLDÁSOK KÖZÖTT SZEREPEL A KEDVEZMÉNYES LAKÁSHITEL,

melynek törlesztéséhez a második és további gyermekek után vissza nem térítendő állami támogatás jár.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: MTI/Marcin Obara/illusztráció