1786. május 23-án vesztette életét Madagaszkáron gróf Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, aki négy világrészen tett utazásaival a földrajzi leírók sorába is bekerült, hátrahagyott emlékiratai alapján pedig az irodalom népszerű hősévé vált. Születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetnek, melynek keretében nemzetközi tudományos tanácskozás, könyvkiadás, szoborállítás, előadások és megemlékezések lesznek itthon és világszerte, elsősorban a külföldön élő magyarság körében. A hajdani katona, felfedező, író tiszteletére 2500 kilométeres kerékpáros túrára indult Zelei József pénteken a budapesti Kossuth térről. A békenagykövet missziója a 18. században élt magyar hazafi életének fontos helyszíneit érinti az emlékév jegyében.

Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Fővárosi Állatkert Madagaszkár Házának kertjében, a Benyovszky emlékhelynél nyitja meg az eseménysorozatot, a Magyar Posta ünnepi bélyeg kiadással, a Magyar Nemzeti Bank díszérme kiadásával járul hozzá a méltó megemlékezésekhez.

A tervek között szerepel a Benyovszky c.új magyar musical bemutatása, és számos érdekes fordulatokban gazdag életének feltárására külföldi levéltárak értékes anyagait fogják bemutatni a Magyar Nemzeti Levéltár közvetítésével. Az emlékév jó alkalmat kínál a köztudatban „madagaszkári királyként” élő Benyovszky Móric-portré valósághű kialakítására. Az emlékév eseményeit a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság szervezi.

Benyovszky-emléktúrára indult Zelei József kerékpáros békenagykövet

A hajdani katona, felfedező, író, Benyovszky Móric tiszteletére 2500 kilométeres kerékpáros túrára indult Zelei József pénteken a budapesti Kossuth térről. A békenagykövet missziója a 18. században élt magyar hazafi életének fontos helyszíneit érinti az emlékév jegyében.

„Benyovszky Móric kiemelkedő személyiség, tehetség volt, akiről azonban manapság keveset tud a közvélemény. A mostani kerékpáros túra születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából szerveződött” – mondta a Parlament előtti induláson Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Kitért arra, hogy Zelei József békenagykövetként eddig öt kontinens százhúsz országában járt és mindenhová a magyarok összetartozásának ügyét vitte. Hozzátette: ez a kormány számára is kiemelten fontos, ezért is támogatják Zelei József projektjét.

Zelei József arról beszélt, hogy tizennyolc éve járja a világot a béke jegyében, de a mostani lesz a legnagyobb szabású és legnehezebb vállalkozása.

„A túrát négy részre osztottuk. Az első részben elsősorban szomszédos országok szerepelnek, a Benyovszky száműzetése előtti időszak jegyében eltekerek a felvidéki Verbóra, ahol született és felkeresem fiatal korának fontosabb állomásait, valamint a sikeresen megvívott katonai ütközetek helyszíneit. Érintjük Ukrajnát, majd Szentpéterváron és Moszkván keresztül jutunk el Kamcsatkába, ahol második száműzetését töltötte” – sorolta a túra állomásait a sportember.

Az emléktúra a tervek szerint Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken folytatódik, onnan hazatérve Madagaszkár lesz az úticél, majd Zelei József a misszió „megkoronázásaként” a Kárpát-medencében negyven-ötven magyarlakta települést érintő roadshow-n vesz részt. Az emléktúráról kisfilm készül Balázs Bulcsú operatőr közreműködésével, amelyet Benyovszky-emlékesteken vetítenek le.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke az eseményen kiemelte: ahogyan Benyovszky Móric a mindig a lehetetlennek tűnő helyzetekben volt a legerősebb, ezt igazolhatja most magáról vállalkozásával Zelei József is.

„Benyovszky neve sajnos nem eléggé van jelen a köztudatban, de a hazafi útját végig járva talán az érdeklődés középpontjába kerülhet. Katona volt, de a csatákban nem tudott veszíteni, de azért harcolt, hogy békét lehessen kötni” – fogalmazott Jakab István.

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

MTI, MTI OS