Történelmi emlékhely lett a Budapest – Deák téri Insula Lutherana, azaz az evangélikus templomot, gimnáziumot és múzeumot felölelő épületegyüttes.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete támogatásával a Kormány 2021. május 22-i hatállyal a történelmi emlékhelyek közé emelte: a budapesti (V. kerület) Insula Lutheranát (evangélikus templom, gimnázium és múzeum), a kiskőrösi Petőfi Emlékmúzeum és Szülőházat, a monoki Kossuth Emlékmúzeumot, a Zrínyi-Újvár romjait, egykori területét (Őrtilos) és a romhányi csatamezőt.

A Deák téri evangélikus templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799-1808-ban. Érdekes, hogy eleinte katonai ruharaktár volt és csak 1811-ben szentelték fel. Mai, dór falpillérekkel tagolt, timpanonnal lezárt, nemes vonalú főhomlokzatát 1856-ban Hild József építette.

A templom az eredeti toronnyal

A klasszicista tornyocskát 1875-ben statikai okból el kellett távolítani,
ugyanekkor a templom dongamennyezetét megtört síkú kazettamennyezetre cserélték. Az 1838. márciusi pesti árvíz alkalmával sokaknak szolgált menedékül. A homlokzaton levő márványtábla szerint Kossuth Lajos itt kereszteltette meg fiait, Ferencet és Lajos Tivadart.

Az udvar felőli falon két bronz dombormű Luther Márton 500. és Johann Sebastian Bach 300. születési évfordulójára emlékeztet.

A második világháborúban majd az M2-es metróvonal építésekor is károkat szenvedett. A torony és harang nélküli templom az ezredfordulón egy kis (számítógéppel vezérelt) harangsort kapott, ami naponta többször harangjátékot szólaltat meg.

A templom ma is a Deák téri evangélikus gyülekezet életének központja, minden vasárnap és ünnepnapon több időpontban is van gyülekezeti istentisztelet a templomban.

Képek forrása: pestbuda.hu