A családok és a házasságok is megerősödtek az utóbbi években. Azoknak a fiataloknak, akik házasságot szeretnének kötni, 98 százaléka gyermeket is szeretne vállalni.

Magyarországon 2015-óta folyamatosan növekszik a stabil párkapcsolatban született gyermekek aránya, a családok és a párkapcsolatok erősödése egyaránt megfigyelhető – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásaiból. Az utóbbi tíz évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió tagországai közül, és negyven éve nem kötöttek hazánkban annyian házasságot, mint napjainkban. A jövő év elejétől az egyszülős családok további kedvezményekben részesülnek.

A KINCS legfrissebb, gyermeknap alkalmából közzétett kutatásából kiderül: a szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel, tízből kilenc szülő szerint gyermeke megosztja vele az örömét, 81 százalék pedig úgy gondolja, hogy azt is elmeséli neki, ha bánat éri.

Gyermeknap alkalmából a szülők 64 százaléka közös családi programokkal, 33 százalékuk ajándékokkal, 29 százalékuk pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel kedveskedik gyermekének.

A magyar családok erősödését az utóbbi évek demográfiai adatai igazolják, ezek közül a tavalyi (legutóbbi) eredmények a legfontosabbak: növekszik a házasságkötések száma, csökken a válásoké, növekedett az élveszületések, és csökkent a terhesség-megszakítások száma – világítanak rá a KINCS korábbi kutatásainak eredményei.

A családos élet és a házasságok megerősödését jelzi az is, hogy 2015 óta folyamatosan növekszik a stabil párkapcsolatban született gyermekek aránya.

Míg Magyarországon, 2015-ben száz párnak 52 gyermeke született házasságban, 2019-re ez az érték 61-re emelkedett. Az uniós országokban eközben növekedett a házasságon kívül születettek aránya. A magyar családoknak fontos a szülő–gyermek viszony. A KINCS kutatásából kiderül, hogy a magyar családok 62 százaléka megünnepli a gyermeknapot gyermekével, illetve gyermekeivel, csaknem kétharmaduk közös családi programokkal teszi ezt. A 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő válaszadók nagyobb arányban ünneplik meg rendszeresen a gyermeknapot, – nyolcvan százalék –, mint azok, akiknek nincs 18 év alatti gyermekük. A szülők bensőséges kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel: tízből kilenc édesanya és édesapa szerint gyermeke megosztja vele az örömét. A szülők döntő többsége, pontosan hetven százalékuk ismeri gyermeke barátait és kétharmaduk rendszeresen szervez családi programokat is.

Tény, hogy 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió tagországai közül. Ez azt jelenti, hogy 1,25-ről 1,55-re nőtt a termékenységi arányszám, ami 24 százalékos emelkedést jelent. Ennek a növekedésnek köszönhetően Magyarországon 115 ezerrel több gyermek született az előző évtizedben. Ezzel párhuzamosan a házasságkötések száma közel duplájára emelkedett, hiszen míg 2010-ben 35 ezer pár kötötte össze az életét, addig 2020-ban már 67 ezer. Ez azért is fontos, mert tudjuk, hogy a házasság szorosan kapcsolódik a gyermekvállaláshoz, azoknak a fiataloknak, akik házasságot szeretnének kötni, 98 százaléka gyermeket is szeretne vállalni. A fiatalok házasságkötését és gyermekvállalását ösztönző, segítő lehetőségek következtében az első házasságkötések életkorának kitolódása 2018-ban megállt.

Tehát negyven éve nem kötöttek ennyien házasságot, és a gyermekvállalási kedv növekedése egyre több bizakodásra ad okot a jövőre nézve, és úgy tűnik, már látszanak az Orbán-kormány családbarát politikájának eredményei.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: Pexels.com