Nem vitatva, hogy Ukrajnának joga van bármiből pénzt csinálni, mégiscsak bicskanyitogató az a hír amelyet a Kárpátalja tett közzé. Eszerint a külföldi diákcsoportok bármilyen nyelven történő oktatását engedélyező tervezetet dolgozott ki a legfelsőbb tanács oktatási bizottsága a költségvetések bevételének növelése érdekében – közölte Szerhij Babak, a parlament oktatási bizottságának elnöke az Ukrajna 30. Oktatás és tudomány nemzeti fórumának nyitónapján.

Babak szerint Ukrajnában jelenleg 70 ezer külföldi diák tanul, akikre bizonyos törvényi korlátozások vonatkoznak. Őket ugyanis jelenleg – a törvényi korlátozás miatt – csak két nyelven – ukránul és angolul – oktathatják. Ám ez rövidesen meg fog változni. A jogszabály elfogadása esetén Voliny megyében vagy Lembergben lengyelül folyhatna az oktatás, Kárpátalján magyarul, Csernyivciben románul, Odesszában bolgárul, Harkivban pedig akár oroszul is!

Ha pedig ez így lesz. Akkor 20 ezerrel is több külföldi diákkal számolnak és évente 1,2 milliárd hrivnyával nőhetne az egyetemek és 4 milliárd hrivnyával a helyi közösségek költségvetési bevétele.

Rendben van – tehetjük hozzá – nálunk is nagy üzlet a külföldi egyetemisták oktatása. De ha egy magyar középiskolás (majd) magyarul szeretne tanulni Kárpátalján, oda csakis úgy jut be, ha felvételin a követlező követelményeket teljesíti. A jelentkezőknek ukrán nyelv és irodalomból vagy ukrán nyelvből kötelező tanúsítványt felmutatniuk az egyes szakokon.

A biológia és az ember egészsége, a kémia és a matematika szakokon az ukrán nyelv tanúsítvány megléte az elvárás, míg a többi szakra felvételizőknek ukrán nyelv és irodalom tanúsítványt kell bemutatniuk. A külső “független” értékelésen az ukrán nyelvből szerzett tanúsítvány helyett a felsőoktatási intézmények beszámíthatják az ukrán nyelv és irodalomból kapott szertifikátokat. Vagyis az ukrán nyelvből és irodalomból szerzett tanúsítvánnyal olyan szakokra is jelentkezhetnek a felvételizők, ahol az ukrán nyelv tanúsítvány az elvárás.

A fentiek értelmében ebből az következik, hogy ha majd lesz magyar nyelvű oktatás Kárpátalján, azért az ott született fiataloknak éppúgy fizetniük kell majd, mint a külföldi diákoknak.