Ha az EU úgy dönt, hogy az Uniós állampolgárok csakis az Unióban jóváhagyott oltóanyagokkal történő oltási igazolással utazhatnak, Magyarország nyitott a tárgyalásokra Szerbiával arról, hogy miként engedélyezhetik a magyar és szerb polgároknak a két ország közötti utazását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel Belgrádban tartott közös sajtótájékoztatóján.

A TANJUG hírügynökség kérdésére válaszolva rámutatott, hogy Szerbia az oltás terén az egyik legsikeresebb ország, egyrészt a vakcinabeszerzés, másrészt a beoltottak számát illetően.

„Ez azt jelenti, hogy védettebb mint bármely más EU-ország, ezért készek vagyunk a kérdésben kétoldalú megállapodásokra” – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Covid útlevelek nem lehetnek diszkriminatívak és Magyarország nem fogadja el kizárólag az európai illetékes intézmény által jóváhagyott vakcina elismerését.

Habár Magyarország tiszteletben tartja az Európai Unió előírásait, de azok is lehetővé teszik az oltás jóváhagyásának két módját.

„Ezek közül csak az egyik az Európai Farmakológiai Intézet, de a másik az, hogy veszélyhelyzetben az illetékes nemzeti hatóságok dönthetnek arról, hogy melyik oltást fogadják el.”

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet Magyarországon az AstraZeneca oltással kapcsolatban, illetve tervezik-e annak felfüggesztését, Szijjártó elmondta, hogy ezt a vakcinát folyamatosan figyelemmel kísérik, és a szakértők véleményét követik.