A mai eseménynek a hangoztatott teljes egyetértésen és erős gyökereken túl az egyik fő üzenete az új párt autonómiához való viszonya – miszerint „reális célokat kell kitűzni, olyanokat, hogy ezekhez szlovák partnereket is lehessen találni  – volt, másik fő üzenete pedig, hogy az MKP politikai agya, a párt második embere, Berényi József általános alelnök 20 perccel a sajtótájékoztató kezdete előtt lemondta a részvételt.

Létrejött a Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról, az új párt a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók nevet viseli majd – jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás – elnökei pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést közel kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg.

„Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába” – jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Leszögezte: az új párt magyar párt lesz, olyan magyar párt, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Február elején még az MKP és a Most-Híd jelentette be, hogy ketten hozzák létre az egységes felvidéki magyar pártot, mivel a harmadik tárgyalópartnernek – az Összefogás törpepártnak – tett kompromisszumos javaslataik nem vezettek eredményre. Ezzel összefüggésben Forró Krisztián az MTI kérdésére azt mondta: további kompromisszumokra volt szükség mindenki részéről, de végül megtalálták a közös hangot.

Az új párt létrehozóinak megegyezése alapján a pártelnököt az MKP adja, a párt Országos Tanácsának elnökét a Most-Híd, az Összefogás pedig egy szakmai alelnököt delegál majd.

A szlovák pártokkal való jövőbeni együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre Forró elmondta: a jövőben a szélsőséges politikai erők kivételével minden párttal tárgyalni fognak, amely hozzájárulhat a felvidéki magyarok helyzetének javításához.

Sólymos László, a Híd elnöke történelmi pillanatként emlegette a mai napot. A 3 párt egyesülésének jelentőségét az 1998-as koalíció létrehozásához hasonlította – aminek a pikantériája az, hogy e koalíciót alig egy évtizeddel később épp a most általa vezetett Most-Híd borította fel, igaz, akkor még Bugár Béla vezénylete alatt.

Prioritás lesz-e az autonómia?

Felvidék.ma kérdésére, hogy az új párt számára prioritás lesz-e az autonómia, az önrendelkezés kérdése, Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke úgy válaszolt: két sarokkő van, az egyik a magyar közösség megmaradása és fejlődése, ennek jogi kereteinek biztosítása – „itt beszélhetünk természetesen az önkormányzatiságról, kisebbségi jogok biztosításáról, nyelvi jogok biztosításáról, kisebbségi törvény elfogadásáról”.

A másik alappillér pedig Dél-Szlovákia felzárkóztatása, ami alapvetően gazdasági, szociális, infrastrukturális kérdés. Mózes Szabolcs hozzátette: reális célokat kell kitűzni, olyanokat, hogy „ezekhez szlovák partnereket is lehessen találni”.

De mi történt Berényivel?

A mai esemény egyik fő üzenete mégsem a hangoztatott teljes egyetértés és erős gyökerek voltak, hanem a jelen lévő korkep.sk szerint az, hogy az MKP politikai agya, a párt második embere, Berényi József általános alelnök 20 perccel a sajtótájékoztató kezdete előtt lemondta a részvételt. A lap kérdésére Forró Krisztián elmondta, hogy őt is meglepte Berényi sms-ben érkezett bejelentése. Hogy ez milyen üzenettel bír a választók felé, illetve hogy Berényi a Szövetség része kíván-e lenni, Forró nem kívánta különösebben taglalni és és Berényihez irányította a sajtó munkatársait. A kormányfő, Igor Matovič tanácsadóját a korkep.sk el is érte, de nem kívánt nyilatkozni…

Forrás: MTI / felvidek.ma / korkep.sk

Címlapfotó: Forró Krisztián, az MKP elnöke. Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma