A XVII. században épült és eredetileg pálos kolostorként működő épület renoválása a Széchenyi 2020 program keretében, több mint 330 millió forint támogatásból valósult meg.

Befejeződtek a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium külső felújítási munkái, a Piarista Rend Magyar Tartománya több mint 330 millió forint támogatásból valósította meg a projektet – közölte a piarista tartományfőnökség az MTI-vel.

Azt írták, a műemléki épület eredetileg a XVII. században épült és pálos kolostor volt, renoválása a Széchenyi 2020 program keretében, uniós és magyarországi költségvetési forrásból valósulhatott meg.

Ennek során felújították az épület tetőszerkezetét, kicserélték a homlokzati és udvari nyílászárókat, megújult az épület külső homlokzata. Emellett megtörtént a falak utólagos vízszigetelése, valamint a padlásfödém hőszigetelése is.

A kivitelezés mintegy másfél évig tartott és 2021. február végén zárult le.

A felújítás során fokozott figyelmet kaptak a padlástér lakói, a védett denevérek is. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága közreműködésével az épületlakó denevérek nyugalmát egy védelmi háló kialakításával biztosították – áll a közleményben.

MTI

Fotó: piarista.hu