1901-ben, 120 esztendővel ezelőtt született felvidéki mártír politikus, Gróf Esterházy János tiszteletére rendezett Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában szimpóziumot és emlékkiállítást a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány. Az eseményt tegnap Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára nyitotta meg köszöntőjével.

A 120 éve született gróf Esterházy János egyszerre volt szilárd jellem, elkötelezett keresztény, hazaszerető, nemzetéért és sorstársaiért a legnagyobb áldozatot, a mártíromságot is vállalni kész politikus. Mindvégig következetesen kiállt a felvidéki magyarság jogaiért, ugyanakkor a Közép-európai, mindenek előtt és első sorban is a magyar–szlovák sorsközösség fontosságát hirdette – méltatta a mártír felvidéki politikust Dr. Latorcai Csaba.

A közigazgatási államtitkár – utalva a Visegrádi Négyek eredményes együttműködésére –, kiemelte, hogy míg Európa nyugati fele éppen saját történelmének átírására, múltja és a keresztény értékrend megtagadására készül, addig Magyarország és a Közép-Európai nemzetek számára páratlan lehetőség kínálkozik: közös sikerre vinni a Kárpát-medence népeinek összefogását.

Forrás:madiner.hu

Gróf Esterházy János/Forrás: mandiner.hu/Illusztráció

A hagyományos családi értékek mentén, a kultúrák identitásképző erejében bízva, a szolidaritás jegyében kívánjuk elősegíteni földrészünk szellemi, lelki és gazdasági újjászületését, úgy, ahogyan azt Esterházy János is képviselte és hirdette: egymással együttműködve, közösen cselekedve.

Forrás: MTI/EMMI