2021. június 15-én a magyar válogatott Portugália ellen megkezdi a szereplést a tavalyról elhalasztott Európa-bajnokságon (Eb) a budapesti Puskás Arénában. Az összecsapásra hangolódva úgy gondoltuk, hogy felidéztük az öt évvel ezelőtti párharcot, amikor 2016. június 22-én Magyarország 3-3-as döntetlent játszott Portugáliával a franciaországi kontinensviadalon, ezzel pedig első helyen végzett csoportjában.

Bernd Storck együttese háromszor is vezetett, a későbbi győztes luzitánoknak azonban Cristiano Ronaldo és Nani révén mindháromszor sikerült egyenlíteniük, megmentve ezzel nyolcaddöntős reményeiket. Dzsudzsák Balázs duplázott, Gera Zoltán és Ronaldo álomgólt lőtt, a torna egyik legjobb mérkőzését láthatták a nézők Lyonban.

A több mint 55 ezer néző előtt játszott hatgólos mérkőzés bővelkedett fordulatokban: háromszor vezetett ugyanis Magyarország és háromszor egyenlített Portugália.

A magyar szurkolók szinte önkívületben szurkoltak, hiszen tudták, hogy a válogatott legrosszabb esetben is a legjobb csoportharmadikok között rangsorolva bejuthat a torna egyenes kieséses szakaszába.

„Egy dologra emlékszem, és arra szerintem öreg koromban is emlékezni fogok, hogy amikor a játékoskijáróba értünk – felszabadultan, hiszen tudtuk, hogy továbbjuthatunk–, a bíró jeladása után megindultunk kifelé a pályára, a portugálok szövetségi kapitánya minden egyes játékosát két kézzel lökte kifelé. Úgy próbálta őket motiválni, hiszen tudta, hogy ha kikapnak, akkor kiesnek”

– mondta Lovrencsics Gergő, a magyar válogatott játékosa az M4 Sport új saját gyártású filmjében, a Régi nyárban.

„Az egészben az volt a jó, hogy végre mi voltunk azok, akik felszabadultan játszhattunk, akik kicsit megnehezíthették mások dolgát. Nem volt bennünk félelem, hogy mi van, ha eladjuk a labdát. Mentünk, elkértük, továbbpasszoltuk, élveztük”

– idézte fel a meccs emlékeit a Régi nyárban Németh Krisztián, a válogatott egykori támadója.

A portugálok aktívabban kezdték a meccset, magyar oldalról viszont a szögletek voltak veszélyesek. Sarokrúgásból született meg az első találat is. A beadás után a hátraérkező Ronaldo három méterről fejelte ki a labdát, Nani a tizenhatos vonaláról próbált tolni egyet rajta fejjel, de röviden. Gera mellel átvette, és egy pattanás után tizennyolc méterről a kapu bal sarkába lőtte a labdát.

A portugálok kissé összezavarodtak, de mentek előre töretlenül, kevés sikerrel. Viszont a 42. percben sikerült kiegyenlíteniük, Ronaldo remek labdát adott a bal oldalon bemozduló Naninak, aki Guzmics szorításában a rövid alsó sarokba lőtt. Király nem tudott védeni.

A szünetre 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok. A második félidő elején Szalai harcolt ki szabadrúgást 24 méterre a kaputól, amelyet Dzsudzsák Balázs a rövidre csavart volna, de egy portugál játékos vállán megpattant a labda és védhetetlenül vágódott a kapu közepébe. A portugálok nem adták fel, és pár perc múlva újra egyenlítettek. Joao Mario kapott jó indítást a jobb oldalon, Korhut mellett beadta, Lang próbálta kiszorítani a középre berobbanó Ronaldót, aki sarokkal gyönyörű mozdulattal a kapu jobb oldalába továbbította a labdát. A torna egyik legszebb gólja volt, talán a legjobb meccshez illően. Nem sokkal később jött az újabb fordulat, Szalai megint kiharcolt egy szabadrúgást, amit Dzsudzsák végzett el. Labdája elakadt a sorfalban, viszont újra megszerezte és egy-két tolás után kapura lőtte. A játékszer Nani lábán irányt változtatva ismét a portugál kapuban kötött ki.

„Az első gólom ünneplésénél majdnem megfulladtam. Az egyik feléről a srácok, a másikról a hirdetőtábla nyomta ki belőlem a levegőt, a második találatomnál meg ahogy futottam a szurkolóink felé, elcsúsztam és jól lehorzsoltam a térdem, szóval igen, mindkettőnél volt egy kis szerencsétlenségem, de úgy gondolom ez is az ünnepléssel jár”

– emlékezett vissza Dzsudzsák Balázs, a válogatott akkori csapatkapitánya.

A teljes cikk ITT olvasható.

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther