Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát újítanak fel.

Salgótarjánban és a környező településeken összesen 4 milliárd 474 millió forintból újulnak meg templomok és egyházi épületek, a fejlesztéseket a Modern városok programból finanszírozzák.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a nógrádi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón ismertette: Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát újítanak fel.

Szólt arról is, hogy a templomfelújítási programban Nógrád megye más részein 40 katolikus, egy református és öt evangélikus templom újulhat meg 42 kistelepülésen 207 millió forintból.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházások fontosak a hitélet és az oktatás, nevelés szempontjából, de szerepet játszanak a gazdaság újraindításában is, minél több embernek adva munkát.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP- Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármestere elmondta, az egyházi fejlesztésekről 2017-ben állapodtak meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson, és az önkormányzat fontosnak érzi, hogy a beruházások ne csak a megyeszékhely közigazgatási területén belül, de a térségben is megvalósuljanak úgy, hogy megszépülnek a kapcsolódó területek is.

  Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke azt mondta, hogy az érintett katolikus templomok nagyobb része műemléképület, és nem csak a hívő emberek előtt állnak nyitva. Mint mondta, a bátonyterenye-maconkai templom például a középkorban épült, de felújítanak most az 1920-as, ’30-as években épített templomokat is.

A püspök azért tartotta fontosnak a fejlesztéseket, mert – mint fogalmazott – a templomok nemcsak az adott vallási felekezet közösségi helyei, nemcsak imahelyek, szentélyek vagy zsinagógák, hanem a nemzeti kultúra épített örökségei is.

    Becsó Károly és Becsó Zsolt nógrádi fideszes országgyűlési képviselő köszönetet mondott a kormánynak a program támogatásáért, a Váci Egyházmegyének a szervezésben végzett munkáért és Salgótarján önkormányzatának, amiért lehetővé tette, hogy a beruházások több településen valósulhassanak meg. Közlésük szerint a kormány a javasolt teljes támogatáscsomagot elfogadta.

MTI

Címlapfotó: Illusztráció – MTI/Rosta Tibor