A felvidéki diplomácia kissé felpörögni látszik az uborkaszezon közeledtével is. Kétnapos hivatalos látogatáson most Brüsszelben jár Forró Krisztián, akinek a Magyar Közösség Pártja elnökeként ez az első útja az Európai Unió központjában.

A Kárpát-medencei magyar-magyar párbeszéd jegyében az út első napján eszmecserét folytatott a kárpátaljai Bocskor Andreával (KMKSZ), a délvidéki Deli Andorral (VMSZ), akiket a Fidesz színeiben választottak európai parlamenti képviselőknek és az RMDSZ erdélyi párt színeiben Vincze Loránttal is.

A felvidéki magyar pártvezető részt vesz az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén, és számos kétoldalú megbeszélést is folytat. Tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével, illetve Manfred Weber frakcióvezetővel is.

A közgyűlés ma folytatódik, Forró Krisztián várhatóan találkozik Hölvényi György magyarországi EP-képviselővel(KDNP) és Ivan Štefaneccel (KDH), a szlovák néppárti delegáció vezetőjével is.

A Magyar Közösség Pártja stratégiai partnere Magyarország Kormányának, az MKP elnöke délután online bekapcsolódik az Európai Parlamentben tevékenykedő Fidesz-delegáció ülésébe. A magyar kormánypárt több EP-képviselőjével személyes találkozókra is sor kerül, köztük Gál Kingával (a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke) és Tóth Edinával is.

Forró Krisztián tárgyalópartnereit tájékoztatta a Szövetség (Magyarok Nemzetiségek Régiók pártja a Felvidéken-szerk.) megalakulásának folyamatáról. Amennyiben az egység már hivatalosan is létrejött, az új pártnak ismét kérelmeznie kell majd helyét a különböző európai szervezetekbe való felvételhez.

„Jó érzés tapasztalni, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok Brüsszelben is megtalálják az egymáshoz vezető utat. Tartalmas beszélgetéseket folytattam a felvidéki egységesülési folyamatról. Valamennyien várják, hogy a közösségünknek ismét erős képviselete legyen Brüsszelben és Pozsonyban is” – mondta az MKP elnöke.

 

Forrás és kiemelt fotó: Az MKP sajtóosztálya/Felvidék.ma