A kormányhivatalokkal és a járási hivatalokkal az elmúlt 10 évben olyan rendszer jött létre, amely képes gyorsan reagálni a kihívásokra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy újabb nagy feladat vár rájuk: több százezer lejárt okmány érvényességét kell meghosszabbítani, ami miatt ő arra kéri az érintett ügyfeleket, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra az ügyintézést.

Az oltási kampány lebonyolítását – amiért György István felelt – a következőképpen értékelte a közigazgatás teljesítményét: december 26-án érkezett meg hazánkba az első vakcinaszállítmány, és

MÁJUS 22-IG SIKERÜLT BEOLTANI ÖTMILLIÓ EMBERT.

Ez sok ezer ember együttműködésével megvalósuló összefogás eredménye.

A KELETI VAKCINÁK BESZERZÉSÉNEK ÉS A JÓL SZERVEZETT OLTÁSI PROGRAMNAK KÖSZÖNHETŐEN SIKERÜLT MÁSFÉL HÓNAPOS ELŐNYT SZEREZNÜNK AZ OLTÁSBAN MÁS UNIÓS TAGÁLLAMOKHOZ KÉPEST.

Különös jelentősége van, hogy a járvány elleni védekezés mellett a gazdaság újraindítása mielőbb megtörténhessen, és visszaállhasson a családi és a társadalmi kapcsolattartás „békeidőbeli”, normalizált rendje.

A VILÁG EGYIK LEGÁTOLTOTTABB ORSZÁGA VAGYUNK.

Mára a kormány elérte, hogy napokon belül bárki megkaphatja a hat engedélyezett vakcina bármelyikét Magyarországon, ez egyedülálló az egész világon.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint annak köszönhető az oltási program sikere, hogy az egészségügyben dolgozók helytállása mellett a közigazgatásnak is hatalmas szerepe volt ebben, a kormánymegbízottak vezetésével működő megyei védelmi bizottságok összefogták az egészségügyi szolgáltatók, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség megyei szerveinek a munkáját.

Méltánytalan lenne nem megemlíteni a szociális ágazatban dolgozók áldozatos munkáját, amellyel a járvány elleni védekezést példásan segítették.

Július 1-jén volt a köztisztviselők napja, ezért szeretném kiemelni, hogy mások mellett a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóinak mekkora része volt a járvány elleni védekezésben – mondta György István. A teljes logisztikai hátteret a kormányhivatalok koordináló szerepe biztosította.

A JÁRVÁNY ALATT TEHÁT KIDERÜLT, TÍZ ÉVVEL EZELŐTT A KORMÁNY OLYAN A TERÜLETI KÖZIGAZGATÁSI RENDSZER ÁTALAKÍTÁSBA KEZDETT ÉS KÖVETKEZETESEN FOLYTATOTT, AMELY AZT BIZONYÍTJA, HOGY A TERÜLETI KÖZIGAZGATÁS GYORSAN TUD REAGÁLNI BÁRMILYEN KIHÍVÁSRA.

Sajnos volt visszatartó ereje az ellenzék áskálódásának, és az egyes vakcinákkal kapcsolatos hamis híreszteléseknek is volt negatív hatásuk. Mára szerencsére ezek alaptalansága is beigazolódott. Mindegyik hazánkban alkalmazott vakcina biztonságos és hatékony.

A határon túli magyarok oltásával kapcsolatosan elmondta:  ma már a szomszédos országok határ menti megyéiben élőket is oltják, tehát nemcsak a magyarokat, hanem mindenkit, aki a belügyminiszter által kijelölt régiókból érkezik.

Forrás és teljes cikk: origo.hu/Magyar Nemzet

Fotó: koronavirus.gov.hu