Széchenyi István óta tudjuk, hogy a magyar állattenyésztés koronaékszere a lótenyésztés, aminek a továbbfejlesztéséért mindent meg kell tennünk a Kárpát-medencében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kovászna megyei Oltszemen szervezett nemzetközi fogathajtó verseny megnyitóján, pénteken.

A kronika online beszámolója szerint Nagy István az oltszemi sportesemény megnyitóján jelentette be, hogy újabb anyaországi tenyésztésű, ezúttal kisbéri félvér fajtájú mén került Erdélybe, a Kovászna megyei Sepsibodokra.

Kifejtette, hogy a Széltoló névre keresztelt állat felmenői között megtalálható egy híres oltszemi mén is, amely mintegy száz évvel ezelőtt került el a településről, így a most átadott lóval a fajta visszatért hazájába. A kisbéri félvér mén egy tavalyi kezdeményezés folytatásaként került a határon túlra. 2020 júniusában négy, különböző fajtájú, kiváló küllemű, magyar tenyésztésű mént indított útnak az agrárminiszter Erdélybe, elsősorban annak vizsgálatára, hogy azok az ottani, heterogén lóállományra milyen hatást gyakorolhatnak. Az újabb ménkihelyezésre a kedvező tapasztalatok nyomán nyílt lehetőség.

Az eseményen jelen volt Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter is, aki megköszönte a magyar kormánynak, hogy támogatta az oltszemi nemzetközi fogathajtó versenyt, és megállapította, hogy Romániában a hagyományoknak köszönhetően a romániai magyarok tartják életben a fogathajtó sportot, amelyet a magukénak éreznek és szívvel-lélekkel űznek.

Bővebb beszámoló itt olvasható.

Fotó: Fekete István