Az exit-poll felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékát szerezte meg, és várhatóan bejut az Európai Parlamentbe. További örömhír, hogy az RMDSZ-nek nyolc év elteltével sikerült visszahódítania a székely anyavárost, Székelyudvarhelyt, valamint
Soós Zoltán nyerte az erdélyi magyarság egyik „frontvárosának” tartott marosvásárhelyi polgármester-választást és Szatmárnémetiben Kereskényi Gábornak nagy fölénnyel sikerült megszereznie harmadik mandátumát.

Nyolc év elteltével sikerült visszahódítania a székely anyavárost

Jelentős fölénnyel Szakács-Paál István, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást Székelyudvarhelyen a vasárnap rendezett helyhatósági választáson.

Szakács-Paál István vasárnap késő este, az urnazárás után bejelentette győzelmét, miután a részleges eredmények alapján súlyos vereséget mért Gálfi Árpád hivatalban lévő polgármesterre.

„Büszkén jelenthetem, hogy győztünk” – jelentette ki az RMDSZ polgármesterjelöltje, megköszönve a székelyudvarhelyieknek a bizalmat.

Szakács-Paál győzelme azt jelenti, hogy az RMDSZ-nek nyolc év elteltével sikerült visszahódítania a székely anyavárost, amelynek irányítását 2016-ban Gálfi Árpád vette át Bunta Leventétől. Az RMDSZ jelöltje – aki a szavazatok több mint 70 százalékával nyerhette meg a polgármesteri tisztséget – ígéretet tett arra, hogy valamennyi székelyudvarhelyi polgármestere lesz, majd köszönetet mondott vetélytársainak, hogy a választási kampányt korrekt módon vitték végig.

Dorin Floreát legyőzve nyert Soós Zoltán Marosvásárhelyen

Az erdélyi magyarság egyik „frontvárosának” tartott Marosvásárhelyen a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint a vasárnapi romániai helyhatósági és EP-választásokon 62 637-en szavaztak, ami a választópolgárok 52,30 százaléka.

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Soós számottevő előnnyel került az élre, több mint 22 ezer szavazattal, a második helyen levő Dorin Florea korábbi polgármester 16 ezer szavazatot gyűjtött. A számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték, mikor a 85 szavazókörből 77-ben sikerült megszámlálni a voksokat.

Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is támogatta. A hétfő hajnalig tartó párhuzamos szavazatszámlálás után a független jelölt maga jelentette be győzelmét, hangsúlyozva: idén nehezebb volt nyerni, mint négy éve, mivel nem az egykori polgármester „bábjával”, hanem magával Dorin Floreával kellett megküzdenie.

„Marosvásárhely egyértelmű és világos választ adott: nem kér többet ebből, sem bábokból, sem magából a volt polgármesterből, sem annak örökségéből”

– jelentette ki a Facebook-oldalán közzétett videóban Soós Zoltán. A második mandátum várományosaként úgy értékelt, hogy a város fejlődést akar, és csapatával folytatni szeretné az elkezdett munkát.

Soós Zoltán 2020-ban független polgármesterjelöltként a magyar pártok támogatásával a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg. A legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül a legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség.

Kereskényi Gábornak is sikerül újráznia Szatmárnémetiben

A részleges eredmények szerint Kereskényi Gábornak is sikerül újráznia Szatmárnémetiben. A központi választási iroda adatai szerint Szatmár megye székhelyén 96 060 szavazópolgár, a szavazásra jogosultak 44,87 százaléka vonult az urnák elé. Az RMDSZ színeiben induló Kereskényi maga jelentette be győzelmét Facebook-oldalán hétfőn hajnalban, miután kiderült, hogy a 74 szavazókörből 18-ban fölényesen, 65 százalékkal vezet.

Úgy értékelt, nem etnikai szavazás történt, a város polgárai nemzetiségtől függetlenül a fejlődésre, az eddig elért eredményekre voksoltak, és az itt élőknek ezután is együtt kell előre haladniuk a fejlődés útján

. Rámutatott: Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök-jelölttel számos támadás érte őket egyes román pártok részéről, de a szatmáriak voksukkal bizonyították, hogy számukra az eredmények a fontosak.

A 91 ezres, 28 152 magyar lakost számláló Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor 2016-ban egy ciklus szociáldemokrata városvezetés után szerezte meg a polgármesteri tisztséget. 2020-ban a szavazatok 52 százalékával újrázott.

Az RMDSZ bejelentette, hogy a párhuzamos szavazatszámlálás alapján a szövetségnek sikerült megőriznie a polgármesteri széket a Maros megyei, román többségű Szászrégenben is, ahol Márk Endre polgármester újrázni tudott.

Forrás: Kronika.ro / MTI / Civilek.info

Címlapkép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) nyilatkozik a szövetség eredményváró rendezvényén a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választások napján Kolozsváron 2024. június 9-én. Mellette Csoma Botond szóvivõ (b) és Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetõje (j).
MTI/Kiss Gábor