Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán tájékoztatott a szerdai kormányülés témáiról és az ott született döntésekről.

„A kormány…az európai parlamenti vitáról és a Magyarországgal szemben indult példátlan kampányról is tárgyalt. A (hétfőn) kiadott kormányhatározat minden szempontból időtálló és az európai parlamenti vitára már azelőtt reflektált, hogy az megtörtént volna. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a magyar gyermekvédelmi törvény ügyét egy olyan máltai, baloldali képviselőre bízta, akit jogerősen két éves szabadságvesztésre ítéltek korábban. Ez jól mutatja azt a civilizációs szakadékot, ami az Európai Parlament baloldali többsége és a magyar kormány között fennáll. A gyermekvédelem ügye Magyarország számára a legfontosabb, a gyermekvédelem ügye azt jelenti, hogy Brüsszel hiába akarja elérni azt, hogy LMBTQ aktivitástákat engedjünk be az óvodákba, iskolába, mi erre nem vagyunk hajlandóak. Magyarország az emberi méltóságát mindenkinek tiszteletben tartja.

A gyermekvédelem állami feladat, ezt nem csupán a magyar Alaptörvény határozza meg, mint kormányzati feladatot, hanem az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. szakasza is. Abban az szerepel, hogy a gyermekek pedagógiai nevelésének feladata elsődlegesen a szülők kötelezettsége és ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

Magyarország áll minden jogi vita elébe, egyértelmű és világos érvelésünk van, ami összhangban van az Európai Unió szabályaival, a közösségi joggal és magyar alkotmánnyal. Nincs összhangban azokkal a minősíthetetlen, alaptalan és durva támadásokkal, amelyeket az Európai Parlament egy korábban bűncselekmény miatt elítélt képviselő vezetésével indított. A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos, az külön káros, ha ebben néhány magyar képviselő is részt vesz.

A kormánynak határozott az álláspontja: mi, közép-európaiak ismerjük jól, hogy milyen az amikor az állampárt, az általa működtetett diktatórikus rendszer vagy karhatalmi erő akarja a szülők helyett nevelni a gyermeket. A kommunistáknak sem engedtük ezt meg, nem engedjük, hogy a liberális demokrácia önjelölt apostolai a magyar szülők helyett neveljék a gyermekeket. A magyar kormány elkötelezettsége mind az európai közösségi jog, mind a magyar alkotmány, mind a gyermekvédelem ügye iránt változatlan. Minden tárgyszerű vitára nyitottak vagyunk.

Forrás: YouTube

Forrás: YouTube

A helyreállítási alappal kapcsolatban számos álhír jelent meg. Valótlanok azok az állítások, hogy elutasították volna a tervet, vagy, hogy ne lennének folyamatos tárgyalások. Hónapok óta folynak tárgyalások, korábban az illetékes uniós biztossal történt több egyeztetés. Magyarország minden ügyben, amit az Európai Bizottság felhozott, megnyugtató választ adott és korrekt partnerként jártunk el.

Ma járványügyi szempontból is Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A járvány negyedik hulláma és delta variáns miatti fertőzésszám növekedés azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat. Jó eséllyel lehet negyedik hullám, de ma minden ismert mutációval szemben, valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt. Az Operatív Törzs javaslatára a kormány oltási akciót indít, medikusok és medikák segítségével a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat, akik 60 évnél is idősebbek és még nem oltatták be magukat, mert továbbra is ők a legveszélyeztetettebbek. Ma Magyarországon 6 féle vakcina érhető el, és ha valaki regisztrál és időpontot foglal, akkor két napon belül be tudja magát oltatni. A járványnak nincs vége, valószínűsíthető, hogy lesz negyedik hullám, és döntően azokat fogja érinteni, akik nem oltatták be magukat.

Zöld kártyák kiállítása zavartalanul folyik, több mint fél milliót igényeltek és kaptak meg. A kormány mindenkit arra kér, hogy ha külföldre akar utazni, akkor az utazást megelőzően a külügyminisztérium oldalán tájékozódjon, hogy milyen feltételekkel teheti ezt meg.

A kormány többek között döntött arról, hogy az építőanyagok és építőipari termékek kivitelére engedélyt fog bevezetni. A bejelentési, regisztrációs kötelezettséget az építőanyagokra és építőipari termékekre azonnali hatállyal be fogjuk vezetni. Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását is nyomon fogjuk követni. Kiegészítő bányajáradékot fogunk egyes alapanyagokra bevezetni, bővítjük a Gazdasági Versenyhivatal eszközeit, és az építési alapanyagok helyettesíthetőségét is meg fogjuk vizsgálni.

4 millió 607 ezer a foglalkoztatottsági szám, ami 55 ezerrel magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt. A kormány azzal számol, hogy a nyári hónapokban tovább fog javulni a helyzet. Idén nyáron nemcsak elérjük, amit a kormány a válság legnehezebb pillanataiban ígért – hogy minden olyan munkahelyet, ami megszűnik annyit fogunk teremteni -, hanem ezen túl is tudunk lépni, és új munkahelyek is létre fognak jönni.”

Címkép forrás: YouTube)