Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó Visegrád 700 kiemelt kormányzati programban – jelentette be Fodor Gergely kormánybiztos, aki a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért is felelős.


A „Visegrád 700” programnak köszönhetően 2035-re, a közép-európai együttműködést meghatározó visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, a várat, a várhoz kapcsolódó történelmi épületeket és a környező területeket a hely szelleméhez méltó köntösbe öltöztetik.

A már idén megkezdődő munkálatok részeként nemcsak a festői környezetben lévő Visegrád Fellegvár és a királyi palota, de az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul.

A fejlesztési program kiemelt célja, hogy magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet adjon, amely során összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg.

Visegrád az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a XXI. században is egy rendkívül jelentős hely legyen.

A Duna-kanyar páratlan panorámájával rendelkező történelmi épületegyüttesét évente több százezer látogató keresi fel. A felújítások nagyban hozzájárulnak a település turisztikai fejlődéséhez.

Fotó: MTI/Mónus Márton