Horvátország menthetetlenül korrupt, Magyarország kleptokrácia, Bulgária, Románia maffiaállamok, a cseh miniszterelnök uniós pénzeket lop. Ukrajna, Oroszország és a volt szovjet köztársaságok a tolvaj oligarchák uralma alatt áll. Nem kellett sokáig gondolkodnom, hamar rájöttem a megfejtésre: az Európa keleti felén élő embereknek rosszul fejlődött ki az agyuk, azért lopnak annyit. Az euróövezetben és az USA-ban, vagyis a „fejlettek” között ugyanis nincs rendszerszintű korrupció, és ha van, az nem számít, mert az nem az. Ha nyugati cégek jönnek ide és korrumpálják az ittenieket, ők akkor sem korruptak, csak kénytelenek alkalmazkodni hozzánk. Lásd: Siemens, Strabag, satöbbi. Hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsem – írja Schmidt Mária történész a latoszogblog.hu-n.

A nem korruptak

Ausztria az ötvenes évek óta a két nagy párt (ÖVP, SPÖ) közötti korrupción alapul. Minden állami állást, minden juttatást, még a nyaralási hozzájárulást is pártalapon osztják szét. Ahogy az üzleteket is. A Német Autóklub évtizedeken keresztül korrumpálta a tartományi és szövetségi politikusokat annak érdekében, hogy ne kelljen adót fizetnie. Amikor lebuktak, az egész ügyet a szőnyeg alá seperték. Merkel kancellár évekkel ezelőtt vásárolt egy informátortól 5 millió euróért egy dvd-t, amin 1 500 adóelkerülő német nagypénzes lopott adatai voltak. A többi – állítólag több mint 100 ezer érintett német – nyolcvan százaléka csak az egyik zürichi bankban mintegy 23 milliárd eurót tartott. A gyanúsítottak között a beszámolók szerint a liberális szabaddemokraták három, a konzervatívok egy, a szociáldemokraták három parlamenti képviselővel szerepeltek. Az informátor kedvcsinálónak öt olyan személy adatait bocsátotta előzetesen rendelkezésre, akik egyenként közel egymillió eurós adócsalást követtek el. [1] A nagy leleplezések máig váratnak magukra. A VW konszern éveken át meghamisította a kibocsájtási adatait és ezzel nemcsak a vásárlóit, de a többi autógyártót is megkárosította. A 2021-es uniós vakcinabeszerzéseket az a Stella Kyriakides egészségügyi biztos intézte, akit az unió illetékesei annak ellenére sem tartottak a feladatra összeférhetetlennek, hogy már évek óta szoros üzleti kapcsolatban állt a legnagyobb vakcinagyártókkal, a Pfizerrel és az AstraZenecaval. Mit tesz Isten (és a véletlen), hát nem megjelent nagy hirtelen a biztos asszony számláján 4 millió euró? Magyarázat nincs, vizsgálat nem indult, nyilván, mert ez csak a jéghegy csúcsa volt.

A Bizottság többszörösen bukott, korrupciótól korrupcióig bukdácsoló elnöke, von der Leyen pedig épp a minap jelentette ki diadalittasan, hogy az uniós vakcinabeszerzés sikersztori volt. Neki, a barátainak és üzletfeleinek minden bizonnyal. Nem úgy az uniós polgároknak. Ha jól számolom, csak a maszkbeszerzés körüli korrupciós ügyekbe öt német képviselő bukott bele. Miközben a Zöldek kancellárjelöltjéről kiderült, hogy több helyen, több hamis adatot közölt a végzettségéről. Nem ő az egyetlen. Az Unió központját, Brüsszelt nem véletlenül nevezik a lobbisták fővárosának, mert közel tizenkét és félezer lobbistát tartanak nyilvánWashington után ez a második legkedveltebb város a politikai-gazdasági érdekérvényesítés számára. Ne legyenek kétségeink: amit arrafelé politikai-gazdasági érdekérvényesítésnek neveznek, azt, ha rólunk van szó, korrupciónak hívják. Mert mégis mi más lenne a politikai-gazdasági érdekérvényesítés, ha nem a döntéshozók megkenése, manipulálása, megvásárlása? A nagy amerikai tech cégek, ahogy az EU egyre közelebb kerül a digitális adó elfogadásához, úgy fokozzák brüsszeli lobbizásukat. A Google tavaly már 8 millió eurót költött az európai törvényhozás befolyásolására. 2014 óta a Facebook és az Apple, az Amazon és a Google összesen 510 százalékkal növelte az ilyen jellegű kiadásait. De ez csak a jéghegy csúcsa. Miért van az, hogy az USA és az Unió döntéshozóinak a lobbistákkal való együttműködése nem számít vesztegetésnek? Miért úszta meg az USA velejéig korrupt és tisztességtelen pénzügyi elitje, hogy befektetési bankjaik éveken keresztül piramisjátékot játszottak, amivel 2008-ban az egész világgazdaságot bebuktatták? Azért, mert erre is érvényes, „hogy azt, hogy ki a korrupt, azt ők döntik el.”

De miért használják a korrupció vádját ellenünk?

Azért, hogy egyaránt hassanak az emberek igazságérzetére és irigységére annak érdekében, hogy hiteltelenítsék a politikát. Azért, hogy azoknak az országoknak, köztük hazánknak, akik féltve őrzik nemrég visszaszerzett függetlenségüket és továbbra is nemzeti közösségeik érdekeit tekintik elsődlegesnek, lejárassák és hiteltelenítsék a vezetőit, intézményeit. Politikusainkat azért delegitimálják, azért állítják be köztörvényes bűnözőknek, hogy ezzel tegyék szabaddá az utat a globális cégek és az érdekeiket képviselő bürokraták előtt. Ők az az új elit, akik a proletár internacionalizmust hirdető bolsevikok radikalizmusát megszégyenítő hévvel hirdetik a globális cégek univerzalizmusát.

A teljes cikk ITT olvasható

Címlapfotó: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (Fotó: MTI/Soós Lajos)