A liberális világsajtó összeesküvés-elmélete szerint a magyar kormány kritikus újságírók, ellenzéki politikusok és vállalkozók okostelefonjainak feltörésére is használta az izraeli NSO Group kémszoftverét, a Pegasust. Többek között megfigyelték Varga Zoltán milliárdos médiamágnást és Simicska Lajos fiát is.

17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde – vett részt a nemzetközi nyomozásban. Azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal. A Telexhez (!) csatlakozó Direkt36 tényfeltáró cikke szerint itthon az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vehettek.

A kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá.

A Direkt36 szerint több ismert magyar közéleti személyiséget is megfigyeltek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

A Direkt36 megjegyzi, az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe, hozzáférve a legbizalmasabb információkhoz is.

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak és hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni. Ezzel szemben a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

Magyarországon több mint 300 célpont lehet, köztük ott van a Direkt36 két munkatársa, akiknek a telefonját utólag megvizsgálták, és kiderült, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. (Panyi Szabolcsnak, a Direkt36-nál dolgozó újságírónak az Amnesty Internatonal végzett vizsgálatot a mobilkészülékén) De megfigyelhették Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát szintén megfigyelhették.

A Forbidden Stories által vezetett nemzetközi tényfeltáró projekt oknyomozása alapján az NSO ügyfelei jellemzően autoriter vagy korrupt államok, amelyek újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek.

Megkezdődött a visítás a rendőrállamról

„Ellenzékieket és újságírókat figyeltet meg és hallgat le a kormány!” – állítja Fekete-Győr András Facebook-oldalán, majd hozzáteszi: „Elképesztő történet, de legalább bizonyítékokkal is megerősíti, amit azért mindenki gondolt: Orbán Viktor tényleg rendőrállamot épít.”

Az ügy kapcsán egyébként Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) ellenzéki politikusok rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményeznek. „Annyira paranoiássá vált már (Orbán Viktor), hogy képes bármely állampolgárának telefonjára kémszoftvert telepíteni” – zárta bejegyzését Fekete-Győr.

A kormány hiába cáfol…

A kormány egyébként a lap szerint is cáfolta már Panyi telefonjának lehallgatását, kifejtve: nincs tudomásuk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről, a szoftvert gyártó NSO Group pedig azt írta, nem fér hozzá az ügyfelei célpontjainak adataihoz, és kétségbe vonta a kiszivárgott adatok jelentőségét. A hazai médiában azonban mégis önálló életre kelt a sztori, az olyan fügetlenobjektív és természetesen végletekig hiteles médiumoknak köszönhetően, mint például a 444.

Forrás: Mandiner, Pestisrácok

Címlapkép: Illusztráció – Getty