Megérkeztek a célállomásra, a magyarfülpösi szórványkollégiumba Szimandl Anita, Náray Balázs és Sperka Tamás amatőr ultrafutók, akik az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány által szervezett jótékonyság akció keretében futottak.

A hat napon át tartó, hatszáz kilométeres táv megtételével a szórványkollégium számára gyűjtöttek adományokat. A sporttáborban résztvevő gyerekek, Ady István református lelkipásztor, illetve többen is a kollégium munkatársai közül a falu szélén fogadták a futókat – számolt be az eseményről a székelyhon.ro.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági futáshoz folyamatosan csatlakoztak hosszabb-rövidebb szakaszokon mások is Maros megyében. A szervezők a határon túli magyarokkal való összetartozásra kívánták felhívni a figyelmet, mert ahogy elhangzott, „magyarnak lenni olyan sorsközösség vállalása, amelyet a határok sem tudnak szétszakítani.”

Gui Angéla, az esemény főszervezője elmondta, oda futottak, ahol fontos a segítség, olyan gyermekeket támogatnak, akiknek cipőre, meleg ételre, jó szóra, lelki támogatásra van szükségük. A Székelyhon érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan öröm számára, amit nem lehet sehol máshol átélni. A kollégium ifjú lakói számára sporttábort szerveznek a héten, ahol a különböző sporttevékenységek mellett állatkerti látogatás, sok játék is szerepel a tervek között.

Fotó: Haáz Vince(

Fotó: Haáz Vince

A léleknek is szükséges a motiváció. Az eltervezett útvonalhoz ragaszkodva szaladtak a futók, reggel ott folytatták, ahol este abbahagyták, hogy még egy-két kilométer se maradjon ki – magyarázta Sperka Tamás, aki azt is elmondta, hogy a legrövidebb és legbiztonságosabb útvonalat választották, úgy, hogy lehetőleg minél több természeti szépséget is láthassanak, hiszen a monoton futást így lehet szebbé és motiválóbbá tenni.

A hat napon és hatszáz kilométeren át tartó futás fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, aki jelen volt a rajt pillanatában, és vért is adott. Az esemény védnöke, Matusovits Andrea OVSZ-főigazgató mellett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is jelen volt a rajtnál. A magyarfülpösi eseményen jelen volt Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, aki úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hat napban a futók arra hívták fel a figyelmet, hogy mennyire fontos együttérezni, egymásra figyelni és egymást támogatni.

A Mezőségen található magyarfülpösi Szórványkollégiumot 20 évvel ezelőtt Ady István református lelkész alapította. Ide olyan gyermekek kerültek, akik korábban nem tanulhattak anyanyelvükön, és mellette élet-halál harcot kellett megvívniuk a mindennapi betevő megszerzéséért, naponta szembe kellett nézniük az otthoni erőszakkal, alkoholizmussal stb. Ők sajnos csak hétköznap lehetnek az otthon lakói, hétvégére haza kell menniük… Nem ritka, hogy egész hétvégén nem esznek semmit, és legtöbbjük fűtetlen helyiségben a betonpadlón alszik, nincs áram és víz sem az otthonukban.

A Szórványkollégiumban jelenleg 49 magyar gyermek talált átmeneti menedékre, értük, hozzájuk futottak az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány szervezésében a futók.

(Fotók: Haáz Vince)